Törvénytelenül adtak honvédségi fegyvert a 2006-os tömegoszlatáshoz?

2012.05.16. 06:38

A Magyar Nemzet információi szerint a 2006-os tömegoszlatással foglalkozó, a honvédelmi tárcánál folyó belső vizsgálat azt állapította meg, hogy a honvédség törvénytelenül adott az oszlatáshoz gránátokat, gránátvetőket, valamint egy barikád felszámolásra alkalmas teherautót. Az alkotmány kimondta, hogy csak rendkívüli helyzetben, például szükségállapot vagy háború esetén lehet erre utasítást adni az országgyűlés vagy a köztársasági elnök jóváhagyásával. A honvédelmi törvény tiltja, hogy fegyvereket, harci anyagokat adjanak a honvédségtől belügyi, rendvédelmi célra.

A barikádfelszámolásra alkalmas teherautót a készenléti rendőrök végül nem használták, de a jelentés szerint bármikor bevethették volna. A vizsgálat a Magyar Nemzet szerint Szekeres Imre volt honvédelmi miniszter politikai felelősségét is megállapítja, ugyanis a meghallgatott katonai vezetők és a fellelhető dokumentumok szerint a fegyverek átadása nem történhetett Szekeres tudta nélkül. A vizsgálat Hende Csaba miniszter utasítására indult, és várhatóan a jövő héten zárul le, írja a Magyar Nemzet.

Szerda délelőtt az MSZP közleményben reagált a cikk állításaira. Azt írták: nem felel meg a valóságnak, hogy jogszerűtlenül adott át fegyvereket 2006. október 23-án a honvédség a rendőrségnek. Állításuk szerint a valóság az, hogy a rendőrség egy még 2003-ban kötött együttműködési szerződés (amelyet a honvédség részéről Fodor Lajos mai közigazgatási államtitkár mint vezérkari főnök írt alá) alapján a Honvédség Műveleti Központjához fordult azzal a kéréssel, hogy a honvédség kézi könnygáz alkalmazásához alkalmas eszközöket és nem fegyvereket, lőszert adjon át. A volt katonai vezetők szerint mindez nem október 23-án, hanem korábban történt, és a rendőrség később visszaszolgáltatta azokat, tették hozzá.

Az MSZP közleményében szerepel az is, hogy Szekeres Imre korábbi nyilatkozataiban már kijelentette: maradéktalanul bízik a volt katonai vezetőkben, és meg van arról győződve, hogy az alkotmánynak és a törvényeknek megfelelően jártak el minden esetben.