Bukarest nem tiltja Nyírő újratemetését

2012.05.17. 11:17

Szász Jenő a romániai Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke szerint a román hatóságok csak véleményüket fogalmazták meg Nyírő József író tervezett újratemetése kapcsán. Szász avval kapcsolatban nyilatkozott, hogyszerdán a román külügyminisztérium bekérette Magyarország bukaresti nagykövetéta tervezett újratemetése ügyében.

Szász Jenő, aki az MPP-s munkája mellett az újratemetést helyben szervező Székelyudvarhelyért Alapítvány elnöke is, szerint az, hogy a román hatóságok nem támogatják az eseményt, nem jelent semmilyen tiltó rendelkezést, és a legfontosabb dolog most, hogy méltóságteljes temetést rendezzenek, amin mindenki bátran részt tud venni.

Az elnök elmondta, hogy tudomása szerint a romániai külügyminisztérium egy főosztályvezető szintű munkatársa volt aki véleményt fejtett ki az ügyben a magyar külügynek. A romániai külügy álláspontja, mivel szóban történt a tájékoztatás, szerinte informális, és ezért nem kellene túlreagálni a dolgot.

Szász szerint mivel nincsen semmilyen tiltó rendelkezés, és azon kívül, hogy „jelenleg nem aktuális” más kifogást nem tudtak felhozni román részről, a terveknek megfelelően megtartják a temetést. Az MPP elnöke szerint Székelyudvarhelyen most „mind azon vagyunk, hogy jó házigazdái legyünk az eseménynek” és „bízunk benne, hogy maradandó emlék marad” az egész nemzet számára.

Az újratemetésen résztvevők számával kapcsolatban Szász, aki mint részszervező a székelyudvarhelyi eseményekért felelős, csak becsléseket tudott mondani. Mivel a május 27-ét megelőző napon tartják a csíksomlyói búcsút szerinte 10-15 ezres tömegre lehet számítani. Jelenleg a szervezés jól halad, Szász úgy tudja a magyarországi rendezéssel sincsenek problémák és Nyírő József hamvai már megérkeztek Budapestre.

Szász Jenő az egész üggyel kapcsolatban két furcsaságot említett csak. Tudomása szerint a magyar Országgyűlés külügyi hivatala, mint főszervező, folyamatos kapcsolatban volt a román hatóságokkal már Nyírő áprilisi exhumálása óta, de az elmúlt napokig semmilyen kifogás nem érkezett a részükről. Szerinte meglepő, hogy most jöttek fel a problémák és korábban azt is gyanúsnak nevezte, hogy az RMDSZ és a román külügy álláspontja mennyire egybeesik. (Romániában tíz napja lépett hivatalba az új, szociálliberális kormány.)

Az 1953-ban emigrációban elhunyt Nyírő madridi sírjának feltárását a magyar Országgyűlés kezdeményezte. Nyirő József élete és írásainak megítélése sokban hasonlít Wass Albertére, feltehetőleg ezért lett most újratemetéséből diplomáciai perpatvar.

Nyirő hamvait május 23-án ravatalozzák fel a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben, ahonnan a Boldogasszony Zarándokvonat kegyeleti kocsijában szállítják a Székelyföldre, majd a tervek szerint május 27-én, vasárnap temetik újra a székelyudvarhelyi római katolikus temetőben.