Már az idén lehet új KRESZ

2012.05.17. 06:42

Várhatóan már a jövő héten elkezdi a munkát az új, uniós normáknak is megfelelő KRESZ-t kidolgozó munkabizottság, és az új jogszabály akár még az idén életbe léphet, mondta Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Áprilisban Bíró Márk fideszes parlamenti képviselő vetette fel a KRESZ enyhítését, és a témát napirendre is vette a Fidesz. Megegyeztek abban, hogy felül kellene vizsgálni a KRESZ-t, vagy alkotni kellene egy teljesen újat, mert a jelenlegi túlszabályozott, és a szankciók is túl szigorúak.

A jelenleg hatályos KRESZ-t 1975-ben miniszteri rendelettel léptették életbe, az elmúlt 37 év alatt negyvenszer módosították. "Az életszerűtlen közlekedési szabályokat már nem érdemes tovább toldozgatni-foltozgatni, így egy kodifikációs eljárás keretében újat kell alkotni, amely az uniós normáknak is megfelel" – mondta Garamvölgyi.

A Fidesz-frakció április 23-án hozta létre a munkabizottságot, amely május végén kezdhet el dolgozni. Ebben a testületben szakpolitikusok, az illetékes minisztériumok, a rendőrség szakemberei, továbbá társadalmi és civil szereplők, például KRESZ-oktatók, autós érdek-képviseleti szervezetek, közlekedési szakújságírók kapnak lehetőséget az új törvény kidolgozására, közölte Garamvölgyi.

Az ORFK-szóvivő szerint a rendőrségnek, az illetékes minisztériumnak vannak javaslatai az új, életszerű helyzetekre épülő KRESZ-szabályok megalkotására, és amennyiben a szakpolitikusokkal és a civilekkel is sikerül megegyezniük, az új törvény már akár idén, vagy január elsejével életbe léphet.

Bíró szerint csak 2014 a reális

Csütörtökön, Garamvölgyi után nyilatkozott az MTI-nek Bíró Márk is, a kezdeményező fideszes képviselő, aki viszont azt mondta, hogy csak a jelenlegi parlamenti ciklus vége környékén vagy a következő elején, azaz 2014 közepén tartja reálisnak az új KRESZ hatálybalépését. Bíró felel a Fidesz-frakcióban a közlekedési szabályok és szankciók átalakításáért felel.

Garamvölgyi szavaival kapcsolatban Bíró azt mondta: "látszik, hogy a rendőrség is fontosnak tartja az új KRESZ megalkotását", azonban ha minden szükséges társadalmi egyeztetést le akarnak folytatni a jogalkotók, akkor az új KRESZ leghamarabb csak a már említett időpontban léphet hatályba. Közölte azt is, hogy az új KRESZ-szel kapcsolatos észrevételeket, javaslatokat a kreszmodositas@gmail.com e-mail címre várják.

Garamvölgyi emlékeztetett: április 15-én lépett hatályba a szabálysértésekről szóló törvény, ez érintette a KRESZ-t is, és a jogalkotók már közvetlenül ezután kérték a módosítás felülvizsgálatát, azt kritizálva, hogy túlszabályozott lett a rendszer, és ezzel párhuzamosan a szankciók is túl szigorúvá váltak. A korábbi helyszíni szabálysértési bírság 3 ezertől 30 ezer forintig terjedő összege 5 ezer és 50 ezer forint közötti összegre emelkedett. A korábbi 180 szabálysértéssel szemben az új törvény összesen 86 szabálysértési tényállást tartalmaz, ezek mindegyikében a rendőrség kizárólag helyszíni bírságot szabhat ki. Az új szabályozás egyfelől fix tarifákat is tartalmaz a KRESZ szabályainak megsértésére, de a rendőrnek mérlegelési jogot is ad.

Garamvölgyi a legfrissebb, szerdai rendőrségi statisztikai adatokat ismertetve azt mondta: az új rendelkezések alapján az elmúlt egy hónapban átlagosan 6500 forint helyszíni bírságot szabtak ki, vagyis egyéni mérlegelés alapján az 5 ezer forintos alsó határ felé közelítve állapították meg a bírságot.