Az LMP újra próbálkozik az ügynöktörvénnyel

2012.05.18. 16:11

Az LMP pénteken újra benyújtja az állambiztonsági múlt átláthatóvá tételérol szóló törvényjavaslatát - jelentette be Schiffer András. A lépést azzal indokolta, hogy a kormány ígéretével ellentétben nem nyújtotta be május 15.-ig a Nemzeti Emlékezet Bizottság felállításáról szóló javaslatát.

Schiffer szerint, habár a bizottság felállítását önmagában még kevésnek tartották volna, de az a pofátlanság meg sem fordult a fejében, hogy a kabinet még az önmaga által állított határidot sem fogja betartani. Szerinte ez azt bizonyítja hogy a Fidesznek továbbra is egy célja van: "szonyeg alá söpörni azt a kérdést, ami 22 éve mérgezi a magyar politikai közéletet".

A parlament február 20.-án a kormánypárti többség szavazataival elutasította az állambiztonsági múlt átláthatóvá tételérol szóló LMP-s törvényjavaslat tárgysorozatba vételét.

Az indítvány tárgyalását az ellenzéki pártok támogatták, a kormánypárti képviselok többsége azonban ellenezte. Tizenkilenc fideszes és öt kereszténydemokrata politikus (köztük Balog Zoltán, Bencsik János, Gulyás Gergely és Hoffmann Rózsa) ugyanakkor igennel szavazott, 28 kormánypárti politikus (mások mellett Halász János államtitkár és Wittner Mária) pedig tartózkodott.

Lázár János később bejelentette, a kormány felállítja a Nemzeti Emlékezet Bizottságát, mely akár évtizedekig is dolgozhat majd a múlt feltárásán.