Gál
3 °C
16 °C

Csend és rend lesz Balatonfüreden

2012.05.18. 11:52
Tilos lesz az üzletekben szeszes italt árusítani éjszaka június elsejétől Balatonfüreden, a vendéglátósoknak pedig kötelezően biztonsági őrt kell alkalmazniuk. Ezen a napon életbe lép a csendrendelet is.

A helyi képviselő-testület legutóbbi ülésén elfogadott rendelet szerint Balatonfüreden a szeszes italt is fogalmazó üzletek 22 órától 6 óráig nem tarthatnak nyitva. A korlátozás nem vonatkozik azokra az üzletekre, amelyekben a szeszes ital forgalmazását 22 óra és 6 óra között szüneteltetik. A szeszes ital árusításának szüneteltetéséről az üzlet üzemeltetője a vásárlókat köteles tájékoztatni.

A tiltó rendeletet december 31-én és január 1-jén nem kell alkalmazni, és az nem vonatkozik az önkormányzati alkalmi rendezvényekre és a vendéglátóipari egységekre.

Az új rendelet tartalmazza azt is, hogy a 22 óra és 6 óra között is nyitva tartó, szeszes italt is forgalmazó egység üzemeltetője köteles gondoskodni a személy- és vagyonbiztonság fenntartásáról, a vendéglátóegység jellegéhez és befogadóképességéhez igazodó létszámú, szakképzett biztonsági személyek jelenlétével.

A képviselő-testület a rendeletben meghatározott magatartási szabályok megsértését tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásnak nyilvánítja; az elkövetőkkel szemben ötvenezer forintig terjedő pénzbírság (igazgatási bírság) szabható ki.

Az utcán isznak a fiatalok

Bóka István (Fidesz-KDNP), Balatonfüred polgármestere elmondta: a rendelet betartását az önkormányzat ellenőrzi. A polgármester a képviselők döntését azzal indokolta, a fiatal korosztályra jellemző, hogy eltolódtak a szórakozási szokások: a szórakozóhelyre éjfél körül érkeznek meg, azt megelőzően olcsóbb helyeken vásárolják meg a szeszes italt, és azt közterületeken, illetve a közforgalom számára megnyitott területeken fogyasztják el. A település vezetője bízik abban, hogy a nagy áruházak betartják a helyi rendeletet.

"Szomorú lennék, ha a Balaton fővárosa azért lennénk, mert ide koncentrálódik ez a tevékenység" – kommentálta Bóka István azt a hírt, miszerint az idei szezonban a Balaton bulifővárosa Siófok helyett Füred lesz, mivel újra megnyit a régen görögfaluként ismert szórakozóhely.

Balatonfüreden június elsején életbe lép a nyári csendrendelet is, melynek értelmében a pihenőt déli 12 és délután 3 óra között hétköznap is be kell tartani, ebben az időszakban nem lehet a nyugalmat megzavaró tevékenységet végezni.

15%
3990 Ft
3392 Ft
15%
9999 Ft
8500 Ft