no

Orbán Viktor és te

2012.05.18. 12:48
Politikai témájú könyvvel jelentkezett az amúgy orvosi és lélektani könyvek kiadásával foglalkozó Oriold és Társai kiadó. Az "Orbán Viktor és te" című könyvben Rudas János szervezetfejlesztési szakember ír a hatalom és a nép kétirányú függéséről.
01
Fotó: Barakonyi Szabolcs

„Tiéd a hatalom, az ország és a dicsőség” – jutott Oriold Károly eszébe, majd megkérdezte a könyvelőjét, hogy minden rendben van-e. Oriold Károly, az Oriold és Társai kiadó tulajdonos-igazgatója fél. Azért fél, mert kiadta Rudas János „Orbán Viktor és te” című könyvét, annak ellenére, hogy az „profilidegen”. Oriold ugyanis alapvetően orvosi és lélektani könyveket szokott kiadni. Például  a szerző szociálpszichológiai szakkönyveit.

Rudas ugyanis gyakorló szociológus és pszichológus, szervezetfejlesztési szakember.

És fél. 1935-ben született, „nyolc, vagy tán már kilenc rendszert” átélt. „Van indíttatásom félni. Van, hogy félek. De eljutottam odáig, hogy ha félek is, nem szeretném, hogy a cselekedeteimet a félelem vezesse”.

Így félelmei ellenére publikál, a Magyar Narancsban jelentek meg írásai az elmúlt években. Oriold pedig úgy gondolta, hogy az írásokat érdemes lenne könyvbe szerkeszteni.

Rudas elemzései Oriold szerint „mindenki számára érthetően magyarázzák el, hogy került az ország abba az állapotba, amiben van”. Az állapot pedig az, hogy „az elit, hogy úgy mondjam, a köznépet otthagyta”. De nem csak a politikai és a gazdasági elit, hanem az értelmiség is, ami identitásválságban van, mert nincs mondanivalója, vagy vice versa.

A könyv tehát a hatalom és a nép viszonyáról szól, ami Rudas szerint kétirányú függés. Oriold szerint pedig „a függőség nagyon fontos”. Hogy miért, arra négy újságíró kitartó kérdezgetése ellenére sem kaptunk választ.

Rudas Jánosnak van identitása félni
Rudas Jánosnak van identitása félni

Ahogy arra sem, hogy ha a könyv a hatalom és az egyén viszonyáról szól, akkor miért csak pillanatfelvételt készít. Miért nem folyamatában ábrázolja a történteket. Rudas szerint vannak távlatok a könyvben, egy fejezet például Machiavelliről szól, és kulturális tényezőkre is utal, de a jelenkor történelméből csak az elmúlt két évvel. Azzal, amit a könyv az Orbán-rendszer, orbánizmus, Orbán-rezsim kifejezésekkel ír le.

A kérdésre, hogy ez a fajta címkézés nem határolja-e be túlzottan is azt, hogy kiknek szól a könyv, Rudas azt mondta, az Orbán-rendszer kifejezés nem címke. „Olyan, mint a Kádár-rendszer, vagy a Horthy-rendszer" - mondta. "Én eredetiben olvasom a Die Weltet, a Frankfurter Allgemeine Zeitungot és a Financial Timest, és abban is leírják, hogy Orbán-rendszer” – tette még hozzá Oriold.

Oriold Károly kiadó, Rudas János szerző, Szász Áron szerkesztő
Oriold Károly kiadó, Rudas János szerző, Szász Áron szerkesztő

A könyv tehát elsősorban az elmúlt két évről szól, azért, mert Rudasban „megállt az ütő” attól, amit 2010 után látott. Ugyanis míg a világ a második világháború óta egyre inkább az együttműködés és a win-win játszmák irányába mozdult el, Orbán zéró összegű játékokat játszik. Mint a focisták. Épp ezért - és a címkézések sugallta szándékkal szemben - a könyv valódi célközönsége Orbán Viktor választói. A cél annak bemutatása, hogy hogyan viszonyul hozzájuk a rendszer, és hogyan viszonyulnak ők a rendszerhez. Ennek érdekében Rudas elbeszélőnek egy a Fidesz filozófiáját képviselő képzeletbeli személyt választott.