Környezettanulmányt kért a KIM Geréb ügyében

2012.05.18. 06:42

Geréb Ágnes kegyelmi kérvényének "körültekintő elbírálásához" környezettanulmányt kért a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), tudta meg a Népszava a minisztériumtól. A környezettanulmány még nincs kész, elkészítése folyamatban van.

A KIM a napokban kapta meg a szülészt két év letöltendő fogházzal sújtó februári, jogerős ítélet leiratát. Geréb - egy tavalyi sikertelen kísérlet után már másodjára - az ítélet után Schmitt Pálhoz fordult köztársasági elnöki kegyelemért. Schmitt nem döntött, a döntés most Áder János államfőhöz került.

A Népszava emlékeztet rá: a jogszabályok szerint a környezettanulmányt "az elítélt által megjelölt tartózkodási hely szerint illetékes pártfogó felügyelői hivatal" készíti a tárca (vagy akár a bíróság és az ügyészség) kérésére. Erre azért van szükség, mert a kérelmezőnek "igazolnia kell, hogy a kérelem indoka a valóságnak megfelel". Geréb többek közt személyi és családi körülményekre, egészségi állapotára is hivatkozhatott a kegyelmi kérvényben, ezeket ellenőrzik. A Népszava szerint a kegyelmi kérvény elbírálásához a jogerős ítélet és a környezettanulmány mellett a pártfogó felügyelő, a munkahely, valamint a büntetés-végrehajtási intézet véleményére is szükség lehet, illetve Geréb Ágnes erkölcsi bizonyítványára is.

A kegyelmi kérvényt hivatalosan az igazságügyért felelős miniszter terjeszi elő az államfőnek, akár tesz előterjesztést a kegyelem gyakorlására, akár nem. A köztársasági elnök nincs a KIM álláspontjához kötve, döntését indokolni nem köteles.