Korrupciót gerjeszt a pártpénz megvonása

2012.05.18. 14:33 Módosítva: 2012.05.18. 14:34

A pártok állami támogatásának megvonása súlyos korrupciós kockázatokat rejt magában – áll a Transparency International Magyarország (TI) közleményében. E javaslat a párt- és kampányfinanszírozásnak csak egy részkérdését érinti, de magában semmire nem kínál megoldást. A TI véleménye szerint a rendszer átfogó rendezésére volna szükség.

Az első pillantásra talán tetszetős ötlet a TI álláspontja szerint súlyos korrupciós kockázatokat rejt magában. A szervezet felhívja a kormányfő figyelmét arra, hogy párt- és kampányfinanszírozás egész ügyének rendezése és nem részkérdések megoldása szükséges. Annál is inkább átfogó rendezésre van szükség, mert nem átlátható, hogy mely párt pontosan milyen forrásokat használ, milyen kiadásai vannak és emiatt nem tudni, hogy a pártok egyes képviselői döntéseikben mennyiben képviselik választóik akaratát és mennyiben azok magánérdekeit, akik a működésükhöz és kampányaikhoz szükséges forrásokat biztosítják.

Az átláthatóság és az elszámoltathatóság hiánya súlyos korrupciós kockázatokat jelent és azok orvoslására összetett megoldások szükségesek. Ezt szem előtt tartva április 4-én a TI kezdeményezésére valamennyi parlamenti párt nyilatkozatot írt alá a párt- és kampányfinanszírozás alapelveiről és vállalták, hogy még idén új törvényt fogadnak el ezen alapelvek mentén. A nyilatkozat 6. alapelve szerint „biztosítani kell, hogy a pártok működésükhöz szükséges minimális forrásokat állami támogatásként kapják meg, ám a túlzott állami függőséget el kell kerülni”. A Fidesz-KDNP által is aláírt közös nyilatkozattal nincsen összhangban a kormányfő javaslata.

A javaslat a párt- és kampányfinanszírozásnak csak egy részkérdését érinti, de magában semmire nem kínál megoldást, viszont komoly korrupciós kockázatot jelent. Abban az esetben, ha egy párt nem kap állami támogatást, a választópolgárok, pedig anyagi lehetőségeik miatt nem tudják a pártokat támogatni, úgy nem marad más, mint a pártok teljes eladósodása és a hitelezőiktől függővé válása vagy pedig tehetős és befolyásos magánszemélyektől és cégektől felajánlott támogatások elfogadása.

Tekintettel arra, hogy a pártok és kampányaik finanszírozására vonatkozó szabályozás nem biztosítja megfelelően az átláthatóságot nagy a kockázata annak, hogy a támogatásért cserébe a pártok a támogatók magánérdekeiket akár a választóik kárára is kiszolgálják. Az ebből fakadó károk hosszabb távon jóval több költséget jelentenek, mint a pártoknak jelenleg állami támogatás – írja a TI.