Megrepedt egy tartály a Mol zalaegerszegi olajfinomítójában

2012.05.18. 06:18

Hajnali fél négykor üzemzavar volt a Mol Nyrt. zalaegerszegi telephelyén, egy ezer köbméteres tartály teteje megrepedt, pontosította a korábbi híreket az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) péntek reggel. Péntek kora reggel Wéber Antal, a Zala megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője még azt mondta, robbanás történt az olajfinomítóban.

D  VG20120518003
Fotó: Varga György

Az OKF későbbi közleménye szerint a tartály jórészt üres volt,mert éppen akkor töltötték fel bitumennel, amikor a baleset történt. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egységei a legmagasabb riasztási fokozattal vonultak a helyszínre, ahol a helyben lévő létesítményi tűzoltókkal együtt kezdték meg a beavatkozást. A tartályt és az abban található bitument nitrogénnel és gőzzel hűtötték. A tűzoltók délelőtt fél tizenegyre be is fejezték már a munkát, és elhagyták a helyszínt. A tűzvizsgálat és az iparbiztonsági vizsgálat a Mol szakembereivel közösen folyik tovább.

A baleset az OKF szerint nem jelent veszélyt a lakosságra, a környezetbe veszélyes anyag nem került ki. A környező tartályok nem sérültek meg. Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy a finomító a szokásos rendben üzemelt, a bejárat környékén a járműforgalmat sem kellett korlátozni. Kívülről is csupán a tartály hűtéséhez használt felszálló gőz látszott, más jele nem volt a történteknek.

Az esetről a Mol is közleményt adott ki, eszerint a tüzet, amely a kiáramlás helyén keletkezett, az üzemi személyzet még a tűzoltóság kiérkezése előtt eloltotta. Az olajtársaság szerint "a környezetbe minimális – nem kimutatható - mennyiségű légnemű káros anyag került", amely a lakosságot nem veszélyeztette. A kár mértéke meghaladja a tízmillió forintot, a finomító a reggeli óráktól ismét teljes kapacitással működik.

A Belügyminisztérium OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelősége teljeskörű vizsgálatot folytat le az üzemzavar kialakulásával kapcsolatban, áll az OKF közleményében. Eszerint a telephely az iparbiztonsági hatóság felügyelete alá tartozik, más veszélyes üzemekhez hasonlóan folyamatos ellenőrzés mellett dolgozik. Az előírásoknak megfelelően telepített automatikus védelmi rendszerek az OFK szerint jól működtek, a keletkezett tüzet gyorsan meg tudták fékezni.

Wéber később elmondta, hogy a baleset egy 6-8 méter átmérőjű, fémborítású, merevtetős tartálynál történt. Ennek tetején a déli, délnyugati oldalon 3-5 centiméter mélységű rés nyílt. A katasztrófavédelmi igazgató azt mondta: a szemtanúk szerint nem volt nagy erejű a detonáció, "pukkanásként" lehet leírni, de "kellett hozzá akkora energia, hogy szétnyíljon tőle a fém borítás". A tároló megbontása után tudják pontosabban meghatározni, de ennek következtében lobbanhatott be az éppen töltődő tartály nagyjából tíz százalékát kitevő bitumen, illetve a felett lévő gázok és gőzök.

Rigó Csaba kormánymegbízott, a Zala Megyei Védelmi Bizottság elnöke is azt hangsúlyozta, hogy "nem volt hatalmas detonáció, Zalaegerszeg nincs romokban", csupán egy műszaki üzemzavar történt.