Selmeczi: Izgalmas kérdés az állami támogatás felszámolása

MTI/Index
2012.05.18. 14:13
Az MSZP és az LMP szerint ha felfüggesztik a pártok állami támogatását, az a befolyásos gazdasági szereplők előtt nyit utat. A Fidesz szóvivője részleteket arra hivatkozva nem tudott mondani, hogy az állami támogatás felfüggesztéséről szóló felvetés csütörtökön hangzott el.

Méltányolandó, hogy a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben a pártok a befizetett tagdíjakból és adományokból tartsák fenn magukat két éven át – mondta pénteken újságírónak Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője. A szóvivő szerint hamisan állítják be a helyzetet azok, akik azt mondják, hogy a pártok kizárólag állami, költségvetési pénzből gazdálkodnak.

Az Origó számolt be arról, hogy Orbán Viktor kormányfő Fidesz választmányának csütörtöki ülésén a pártok 2013-14-es költségvetési támogatásának felfüggesztését javasolta. Ezt pénteken Orbán is megerősítette az Indexnek. A kormányfő a pénteki szavazás után munkatársunknak azt mondta: a felvetés a költségvetés hosszabb távú intézkedéseiről szóló megbeszélés keretében merült föl, ekkor kérte fel a Fidesz választmányát, hogy alakítsa ki álláspontját az ügyben.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján erről azt mondta: felmerülhet az a kérés, hogy a gazdasági válságból a családok és a cégek mellett a pártok is vegyék ki a részüket. Selmeczi elmondta: "ez egy nagyon izgalmas kérdés", amelyet a Fidesz különböző szervezetei megtárgyalnak majd. "Ha megtárgyaltuk, akkor bizonyára lesz javaslatunk ebben a kérdésben" – mondta. Hozzátette: "részleteket azért nem tudok mondani, mert még nincsenek részletek"; csütörtökön is csak a felvetés hangzott el.

A KDNP a nehéz költségvetési helyzet indokolhatja a pártoknak járó állami támogatás átmeneti módosítását – közölte az MTI-vel a kormánypárt sajtóirodája. Az Indexnek viszont KDNP-s képviselők azt mondták: jó ötletnek tartják, hogy a nehéz helyzetekben a pártoknak is kell áldozatot vállalniuk, szerintük azonban a mostani javaslat nem igazságos. A kereszténydemokraták szerint azok a pártok, amelyek saját országos ingatlanháttérrel rendelkeznek, több terhet vállalhatnak, mint azok, amelynek hitelből kell megoldaniuk a vidéki hálózat fenntartását.

Az LMP szerint a pártok állami támogatásának felfüggesztése helyett inkább a párt- és kampányfinanszírozást kellene szigorúbban szabályozni és átláthatóvá tenni - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely. A frakcióvezető-helyettes azt mondta: reméli, hogy a miniszterelnök által felvetett ötlet csak egy blöff, amivel csak azért állt elő, mert "tele van a sajtó a Fidesz-közeli oligarchák ügyeivel", amikről megpróbálják elterelni a figyelmet.

Amikor a miniszterelnök kijelenti, hogy az adófizetők pénzéből ne támogassák a pártokat, akkor "tulajdonképpen azt mondja, azért nincs erre szükség, mert majd megoldjuk okosban" - jelentette ki Karácsony. Úgy fogalmazott: senki nem gondolhatja, hogy a Fidesz nem fog politizálni és kampányolni a következő két évben, amihez viszont pénzre van szükség, tehát a kormánypártnak az adófizetőktől kapott forrásokat máshonnan kell majd pótolnia.

A frakcióvezető-helyettes hozzátette: a pártok támogatásának átláthatatlan szabályozása azzal az eredménnyel járt, hogy a politikai erők "a különböző üzleti körök hálójába kerültek, és ezek az üzleti körök aztán benyújtják a számlát, akkor, amikor az általuk szponzorált párt a hatalom környékére kerül". Ha a Fidesz úgy dönt, hogy függesszék fel a pártok költségvetési támogatását, akkor bebizonyítja, hogy ez a folyamat végbement – mondta. Azt mondta, az LMP számára drasztikus hatással járna, ha végrehajtanák a javaslatot. Kitért arra is, hogy az LMP-nek jelenleg is nagyon komoly adósságai vannak.

Tóbiás József, az MSZP frakciógazgatója szerinte ha átlátható gazdálkodási szabályok megalkotása nélkül függesztik fel a pártok támogatását, az befolyásos gazdasági szereplők előtt nyit utat, hogy politikai befolyást szerezzenek. Kitért arra is, elvárható, hogy aki ilyen ötletet feldob, pontos javaslattal álljon elő, az MSZP ezt várja el a miniszterelnöktől. Tóbiás hozzátette: a Fidesz eddig nem volt partner egy új pártfinanszírozási törvény megalkotásához.

„Ha a Fidesz úgy gondolja, hogy képes költségvetési támogatás nélkül is működni, akkor ez nyílt bevallása annak, hogy olyan üzleti- gazdasági hátteret épített ki az elmúlt években, amely oligarchikus módon összefonódik Orbán rendszerével” – olvasható Gyurcsány Ferencnek, a Demokratikus Koalíció elnökének közleményében. A korábbi kormányfő szerint a Fidesz az általa biztosított, teremtett üzleti előnyöket kívánja most saját politikai előnyévé fordítani. Szerinte ez a szabad választások halála lenne.