Tizenhét évet kapott a szekercével gyilkoló féltestvér

2012.05.18. 11:27

Helybenhagyta a pécsi ítélőtábla a nagymányoki darabolós gyilkosként elhíresült férfira korábban kiszabott tizenhét év fegyházbüntetést. A táblabíróság Krémer László vezette tanácsa megalapozottnak találta az ügyben első fokon eljáró Szekszárdi Törvényszék döntését, és a 22 éves P. Istvánt jogerősen különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés miatt marasztalta el. Mellékbüntetésként tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, valamint 962 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte.

A fiatal férfi 31 éves féltestvérével lakott egy házban a Tolna megyei Nagymányokon, mialatt édesanyjuk külföldön dolgozott. Nehéz anyagi körülményeik ellenére mindketten rendszeresen fogyasztottak marihuánát, P. István pénznyerő automatákon is játszott. Részben emiatt a testvérek kapcsolata megromlott, a későbbi áldozat többször bántalmazta és szidalmazta a vádlottat.

A testvérek 2010. szeptember 28-án ismét összevesztek. P. István elment otthonról, és egy közeli szórakozóhelyen italozott. A nap folyamán 8-10 nyugtatót is bevett, így az alkoholtól és a tablettáktól bódult állapotba került. Éjjel hazament, és elhatározta, hogy megöli a bátyját. Egy szekercével agyonverte alvó féltestvérét, majd feldarabolva szemeteszsákokba tette a holttestet. Azokat elrejtette, szeméttel letakarta a ház mögötti pincében. A torzóról telefonjával videófelvételt készített, és feltöltötte a számítógépére.

Másnap beszámolt tettéről ismerőseinek, akik értesítették a rendőrséget. Szakértők véleménye szerint a gyilkos nem szenved olyan kóros elmeállapotban, amely korlátozta volna őt a tett következményeinek felismerésében.

A bíróság a javára értékelte korábbi frusztrációs helyzetéhez köthető torzult személyiségszerkezetét, beismerő vallomását, és azt, hogy megbánta tettét. Súlyosító körülményként vette ugyanakkor figyelembe, hogy ittasan, korábbi felfüggesztett szabadságvesztése próbaidejének lejárta után nem sokkal követte el a gyilkosságot, valamint annak gátlástalan, érzéketlen, horrorisztikus módját. A férfi életfogytiglani szabadságvesztést nem kaphatott, mert a tett elkövetésének idején még nem töltötte be a huszadik életévét.