„A magyarok kétharmada jobbikos, csak nem tud róla”

2012.05.19. 14:38 Módosítva: 2012.05.19. 15:14
Szombaton tartja tisztújító kongresszusát a Jobbik, megválasztják azt a vezetést, amellyel az ellenzéki párt ráfordul a következő választásokra. Vona, akit várhatóan újraválasztanak a párt élére, kongresszusi beszédében azt mondta: a magyarok kétharmada jobbikos, csak nem tud róla. A pártelnök szerint, ha az emberek testközelből megismerik a Jobbikot, megnyerik a választást.

A feladat, hogy megválasszuk azt a pártvezetést, amely hadrendbe állítja a Jobbikot a következő országgyűlési választásra - ezzel nyitotta meg Vona Gábor pártelnök a Jobbik szombati tisztújító kongresszusát. A Budapesti Kongresszusi Központban zajló rendezvényen a kihívó nélkül induló Vonát várhatóan újra megválasztják a párt élére. Verseny csak az elnökségi helyekért várható, a hat alelnöki posztra ugyanis nyolcan is pályáznak.

05
Fotó: Huszti István

A kongresszust zárt ajtók mögött tartják, az újságírókat csak Vona megnyitó beszédére engedték be. A pártelnök főként az elnökség elmúlt két éves munkáját értékelte, többször utalt azonban a 2014-es parlamenti választásokra is. A kongresszuson részt vevő több mint 700 küldöttől is akkor kapta a legnagyobb tapsot, amikor a Jobbik lehetséges választási győzelméről beszélt. Több küldött azonban azt mondta az Indexnek, hogy részleteiben szombaton még biztosan nem fog szóba kerülni a párt választási stratégiája. Ezt azzal indokolták, hogy szerintük ezekről a kérdésekről még korai beszélni.

Gyöngyöspata üzenete

„A magyarok kétharmada jobbikos, csak nem tud róla” - mondta beszédében Vona. A pártelnök arra utalt, hogy ha az embereknek lehetőségük lenne arra, hogy megismerjék a Jobbikot, akkor megnyernék a parlamenti választást. Ezt szerinte nehezíti, hogy ellenséges velük szemben a média. Vona szerint Gyöngyöspatán például azért sikerült megnyernie a Jobbiknak az időközi polgármester-választást, mert az emberek testközelből megismerték a pártot. „Gyöngyöspata azt üzeni, hogy a Jobbik képes megverni a Fideszt” - fogalmazott. Beszédét pedig azzal zárta: a cél az, hogy a következő parlamenti választás után a Jobbik irányítsa az országot.

03
Fotó: Huszti István

Beszédében Vona több nehézséget is felsorolt, amivel az elmúlt két évben meg kellett küzdeniük. Példaként említette, hogy a Fidesz megpróbálta kifogni a szelet a vitorlájukból. Szerinte a kormánypárt többször is úgy tett, mintha a Jobbik programját akarná megavalósítani. Ezek azonban szirénhangok voltak, a Fidesz ugyanis az elmúlt két évben jobbra beszélt, de úgy kormányzott, mint Gyurcsány Ferenc korábbi MSZP-s miniszterelnök - fogalmazott. Szerinte a Fidesz azt mondja, amit a társadalom is hallani szeretne, de közben úgy tesz, mint az MSZP.

Arra elég, hogy hozzák a semmit

A Jobbik parlamenti frakciójáról azt mondta, hogy szorgalmasan, keményen dolgoztak, komolyan vették a „nemzet templomának felelősségét”. Vona szerint így nem igazolódtak be az arról szóló a félelmek, hogy a Jobbiknak csak az utcai politizálás áll jól, a parlamenti munkában viszont elszürkül. Vona szerint ennek ellenére mégis kettősség jellemzi az ellenzéki párt parlamenti tevékenységét. Hiába dolgoznak sokat az Országgyűlésben, az csak arra elég, hogy ne érjenek el semmit, a parlamenti munkától nem nő a párt népszerűsége. Viszont ha a parlamenti munkát nem végzik el rendesen, akkor sokat veszíthetnek.

04
Fotó: Huszti István

Az eredmények között említette, hogy a Fidesz számos olyan javaslatot elfogadott az elmúlt két évben, ami a Jobbik nyomásgyakorlásának volt köszönhető. Példaként a Trianon emléknapot, a kettős állampolgárságot, a devizahitelesek megsegítésére tett lépéseket sorolta fel. Vona szerint a Jobbiknak volt köszönhető az is, hogy a kormány gazdaságpolitikájában megjelent a keleti országok felé nyitás, valamint az, hogy az Országgyűlésben szóba került az ügynök- illetve a földkérdés is.

Szegedi Csanád, a bajtárs

Megemlítette, hogy hallja azokat a hangokat, amelyek szerint a Jobbiknak ott kell lennie az utcán is. Vona szerint az utcán azonban nemcsak tüntések formájában kell jelen lenni, hanem azért az is, hogy figyelni tudjanak az emberekre. Beszélt arról is, hogy a "tendenciák forró őszt és forró éveket ígérnek", a Jobbiknak ebben a helyzetben az utcán a helye, és ott is lesz. A gárdáról pedig azt mondta, jelentős eredmények tartja, hogy a gárda annak ellenére kitart, hogy a legtöbb támadást ők kapják.

Vona az elnökség tagjait egyesével méltatatta. Szabó Gábort a párt motorjának és Európa legjobb pártigazgatójának nevezte, Balczó Zoltánról azt mondta, hogy egy nagyra nőtt törppapa, aki tapasztalt, higgadt és úriemberként radikális. Szegedi Csanáddal kapcsolatban arról is beszélt, hogy többen megpróbálták őt szembeállítani a párt EP-képviselőjével. Vona az erről szóló pletykákat megpróbálta eloszlatni, a párt öklének nevezte Szegedit, akit a bajtársának tart. Szegedi neve az elmúlt hetekben a Jobbik belső konfliktusai miatt került szóba. Az ügy előzménye az volt, hogy konfliktus alakult ki Endrésik Zsolt, a párt borsodi elnöke és Szegedi között. Ezután a Jobbik elnöksége április 25-én úgy döntött, hogy kizárja a párt parlamenti képviselőcsoportból Endrésiket, május elején pedig több borsodi alapszervezet is feloszlattak.