Lenke
17 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

DNS-t vizsgálnak a Balla Irma-gyilkosság ügyében

2012.05.19. 14:02

A gyilkos személyére és a gyilkosság időpontjára utaló értékes nyomok vesztek el a Balla Irma-gyilkosság felderítésekor a hanyag, szakszerűtlen rendőrségi nyomozómunka miatt – mondta Magyar György, az egykori debreceni fideszes önkormányzati képviselő meggyilkolásával vádolt Schönstein Sándornak, az áldozat fiának ügyvédje szombaton.

Ifj. Schönstein Sándor gyanúsított védőügyvédjével, Magyar Györggyel a Debreceni Ítélőtáblán. (2010. november 11.)
Ifj. Schönstein Sándor gyanúsított védőügyvédjével, Magyar Györggyel a Debreceni Ítélőtáblán. (2010. november 11.)
Fotó: Oláh Tibor

A védő szerint az első fokon eljáró bíróságnak gyakorlatilag az elmaradt rendőrségi nyomozást, a bizonyítékok begyűjtését kellett lefolytatnia a bizonyítékok értékelése helyett. A folyamat végén a bíróság rossz következtetésekre jutott, amikor az áldozat fiát találta bűnösnek, de örvendetes, hogy az igazságügyi rendszer képes önkorrekcióra, hiszen a Debreceni Ítélőtábla új eljárásra utasította az első fokú bíróságot – idézte fel Magyar György.

A védőügyvéd emlékeztetett rá, hogy a táblabíróság elrendelte azoknak az anyagoknak a DNS-vizsgálatát is, amelyekkel az elsőfokú eljárásban nem foglalkoztak. Ilyen volt például a Balla Irma körmei alatt talált anyagmaradvány, amelyet – miután kiderült, hogy nem az áldozat fiától származik – akkor nem vizsgáltak tovább.

Az új eljárásban lefolytatott vizsgálat szerint az áldozat körme alatt két, eddig ismeretlen férfitől származó DNS-mintát azonosítottak – erősítette meg Magyar György a Blikk értesüléseit, megemlítve, hogy a védelem indítványára Bakó József bíró elrendelte Balla Irma mobiltelefonjának a DNS-vizsgálatát is, ami ugyancsak tartogathat fontos információkat.

Az ügyvéd szerint értékes nyomokat tartalmazhatott az a pléd, amelybe a holttestet csavarták, amelyben a hullaházba vitték, de az azóta eltűnt takarót senki nem vizsgálta meg. A helyszíni rendőri munka súlyos hibájaként értékelhető, hogy az áldozat nyitott, véres laptopját úgy zárták be, hogy arról adatok vesztek el. Emiatt azt sem lehetett utólag megállapítani, hogy mikor használták, pedig az egyértelműen utalt volna a gyilkosság időpontjára – sorolta Magyar György.

Balla Irma
Balla Irma
Fotó: Oláh Tibor

Hozzátette: több évvel a gyilkosság után a védelem kutatta fel azt a feszítővasat, amely - több szakértő szerint is - lehetett a gyilkosság eszköze, de csaknem öt évvel a bűncselekmény után DNS-nyomokat már nem tartalmazott.

Magyar György bízik abban, hogy az új, mindenre kiterjedő elsőfokú eljárás nemcsak védence ártatlanságát fogja bebizonyítani, hanem elvezet a valódi gyilkoshoz is.

Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselőt 2007 áprilisában gyilkolták meg debreceni lakásában. A gyilkossággal az ügyészség a fiát, Schönstein Sándort vádolta meg. Az első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság a vádlottat különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt tizenkét év fegyházra ítélte. Az ügyész súlyosításért, az ügyvéd felmentésért fellebbezett, így került az ügy tárgyalása másodfokon a Debreceni Ítélőtáblára.

A táblabíróság új eljárás lefolytatását rendelte el, miután "nem sikerült teljes körű bizonyítási eljárást lefolytatni", illetve "az ügy részbeni felderítetlensége miatt". A táblabíróság akkor elrendelte Schönstein Sándor előzetes letartóztatásának azonnali megszüntetését, de továbbra is ő az ügy vádlottja.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport