A Fidesz nem támogatja az oligarcha-bizottságot

2012.05.21. 12:04 Módosítva: 2012.05.21. 12:08
Nem támogatta hétfői ülésén a Fidesz annak az ellenzéki kezdeményezésű vizsgálóbizottságnak a létrehozását, amely a Közgép állami megrendeléseivel foglalkozna. A kormánypárt a testület létrehozását többek között arra hivatkozva utasította el, hogy Orbán Viktor kormányfő a parlamentben már beszélt a témáról.

A Fidesz parlamenti képviselőcsoportja nem támogatja az úgynevezett oligarcha-bizottság létrehozását, mondta az Indexnek több, név nélkül nyilatkozó képviselő a kormánypártok hétfő délelőtti frakcióülése után. A források szerint az erről szóló javaslatot Lázár János frakcióvezető ismertette.

Az ülés több résztvevője szerint Lázár azt mondta, hogy a hatályos jogszabályoknak nem felel meg a Jobbik azon kezdeményezése, hogy alakuljon meg egy, a Közgép állami megrendeléseit vizsgáló parlamenti bizottság. A Jobbik múlt kedden kedden nyújtotta be a vizsgálóbizottság létrehozásáról szóló javaslatát az Országgyűlésnek. A vizsgálóbizottság létrehozásához a képviselők egyötödének (vagyis 78 képviselő) az aláírására van szükség, a Jobbik ezt úgy tudta biztosítani, hogy a javaslatát az MSZP és az LMP képviselői is támogatták.

Lázár a hétfői ülésen - a forások szerint - azzal indokolta a döntést, hogy az Országgyűlésről szóló törvény több kizáró okot is tartalmaz a vizsgálóbizottságok létrehozásáról. Nem hozható létre vizsgálóbizottság olyan ügyben sem, amely az Alkotmánybíróság, az Állami Számvevőszék, az önkormányzatok hatáskörébe tartozik, illetve, ha már az ügyben büntetőeljárás folyik. Kizáró ok az is, ha az adott ügyet tisztázni lehet a parlamentben interpellációval, kérdéssel, azonnali kérdéssel.

Az utóbbi két héttel ezelőtt megtörtént, amikor Karácsony Gergely LMP-s képviselő a Közgépre és Simicska Lajosra utalva az oligarchákról kérdezte a parlamentben Orbán Viktor kormányfőt - mondták kormánypárti képviselők. Orbán válaszában akkor azt mondta: definíciója szerint oligarcha az, aki gazdasági hatalma mellé politikai hatalmat is próbál szerezni, például egy párt elnöke lesz, vagy miniszterelnök. Orbán nevek említése nélkül azt mondta: Magyarországon ma nagytőkések vannak, nagytőkésekre pedig szükség van. „Ha ön a magyar tőke ellen beszél, labancpolitikát folytat, amit én elutasítok” – válaszolta.

Kormányzati források szerint a hétfői frakcióülésen Orbán válasza mellett a kizáró okok között az is elhangzott, hogy a Közgép állami megrendeléseiről Németh Lászlóné fejlesztési miniszter írásban válaszolt részletesen válaszolt az ellenzéki képviselők kérdéseire. Erről a hétfői frakcióülésen Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára beszélt.

A miniszter többek között Varju Lászlónak, a Demokratikus Koalíció (DK) tagjának kérdésére arról írt, hogy az uniós támogatásokból finanszírozott beruházások szerződésállományát figyelembe véve a legerősebb magyar piaci szereplő a Közgép. A miniszter szerint a beruházások 60 százalékát azonban külföldi tulajdonú cégek valósították meg, valamint kitért arra is, hogy a Közgép az előző kormányzati cklusban is kapott megrendeléseket.

Lázár hétfő délutáni sajtótájékoztatóján erről azt mondta: a Fidesz azt kéri, hogy a parlament alkotmányügyi bizottság nyilvánítson véleményt a kérdésben. A frakcióvezető azt mondta: a Fidesz szerint a vizsgálóbizottság felállítását nem teszi lehetővé az Országgyűlésről szóló törvény, ezért a kormánypártok nem támogatják az ellnzéki pártok javaslatát elfogadását.  Hozzátette: ha a Jobbik képviselőinek tudomása van törvénysértésekről, akkor tegyenek feljelentést.

Még múlt héten több fideszes képviselő is arról beszélt az Indexnek, hogy a kormánypártok valószínűleg nem fogják támogatni a bizottság létrehozását. A képviselők akkor azt mondták, hogy a parlamenti technikák között több megoldás is van a kezdeményezés megtorpedózására. Hozzátették: a kérdésben a végső szót a Fidesz elnöksége mondja. Ott viszont nyilván nem fogják támogatni, hogy egy ellenzéki vezetésű bizottság napirenden tartsa a témát.