Móric
9 °C
15 °C

Elbontották a rovásírásos helységnévtáblát

2012.05.21. 13:55

Már nem áll Debrecen-Józsán a rovásírásos helységnévtábla, amit engedély nélkül állított fel a Józsai Turul Egyesület. A táblát Kulcsár Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője és Szegedi Csanád, a párt akkori alelnöke leplezte le, és most az egyesület távolította el.

A március közepén felállított rovásírásos helységnévtáblát Debrecen-Józsán a Jobbikhoz közel álló Józsai Turul Egyesületet eredetileg az önkormányzat hozzájárulásával akarta kitenni. A Dehir.hu arról számolt be, hogy a város nem adta meg a hozzájárulást. Kósa Lajos a februári közgyűlésen úgy indokolta a döntést, hogy a rovásírásos helységnévtábla nem illik bele a város jelképrendszerébe, majd hozzátette, hogy ennyi erővel cirill betűkkel vagy lovári cigány nyelven is ki lehetne írni a város nevét.

A rovásírásos helységnévtábla kihelyezéséhez szükséges engedélyt egyébként nem a város, hanem az utat kezelő Magyar Közút Zrt. adja ki, ez legtöbb esetben szinte automatikusan történik. Előfordul azonban, hogy a cég feltételeket szab, így történt ez a józsai táblaállítás kapcsán is.

Horváth József, a Közút kommunikációs vezetője a Dehir.hu-nak elmondta, a józsai táblaállításhoz azzal a feltétellel adták ki a hozzájárulást, hogy ahhoz Debrecen városa egyetértő nyilatkozatot ad ki. A város azonban ezt megtagadta. A Magyar Közút Zrt. ezért felszólította az egyesületet, hogy bontsák el a táblát, különben a Közút munkatársai teszik azt meg, a költségeket pedig az egyesületre terhelik.

Ma már nem lehet látni a táblát Józsán. Horváth József úgy nyilatkozott az oldalnak, hogy elegendő volt a felszólítás, s az egyesület a határidő belül elbontotta a rovásírásos Debrecen-Józsa-táblát.

Áprilisban korábban a Jobbik Magyarországért Mozgalom azt javasolta, hogy a Debrecenbe bevezető főutak mentén helyeznek ki hat új rovásírásos helységnévtáblát. A közgyűlési ülésre Varga Zoltán képviselő egy rövid szöveget vitt rovásírással leírva és arra kérte Ágoston Tibort, hogy olvassa fel. Ezt visszautasította az előterjesztő jobbikos frakcióvezető, aki elismerte: még csak tanulmányozza ezt a jelrendszert (korábban hasonló momentum zajlott le Nagykőrösön, a jobbikos képviselő ott sem tudta olvasni a rovásírást). A közgyűlés végül nem fogadta el azt a javaslatot sem.