Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Siófok visszaállítaná Horthy fiának emlékművét

2012.05.21. 07:08

A siófoki képviselő-testület úgy döntött, hogy Balatonszéplakra, az egykori víztorony helyére kerül Varga Imre szobrászművésznek a fővárosi Kossuth Lajos térről eltávolított Károlyi Mihály-szobra a felújítás után, továbbá közadakozásból visszaállítják a városban régi helyére Horthy Miklós kormányzó fiának, Horthy Istvánnak az emlékművét.

Balázs Árpád (Fidesz-KDNP), a város polgármestere azt mondta, hogy a Károlyi-szobor helyét az alkotó is elfogadta. Mivel a szobor az összes elemével együtt több mint hatméteres, a magassága miatt építési engedélyt kell kérni az elhelyezésére. Ennek elbírálását érintettség okán nem a siófoki hatóság fogja elvégezni. Várhatóan néhány hónapig eltart, amíg a szobor felújításával végeznek, a szükséges engedélyt beszerzik, és felállíthatják Siófokon az alkotást.

IMG 2576
Fotó: Nagy Attila

A siófoki testület ülésén elhangzott, hogy Károlyi Mihály személyével nem foglalkoznak. A polgármester azt mondta, a szobor befogadásának nincs ideológiai üzenete, úgy tekint rá a város, mint egy neves művésznek, Siófok díszpolgárának embert ábrázoló művészeti alkotására, amelyet meg kell őrizni. A költségeket a budapesti Kossuth tér átalakításának büdzséjéből fedezik, a Károlyi-szobor elbontását a Kossuth tér rekonstrukciójára hivatkozva az Országgyűlés Hivatala kezdeményezte.

Siófok vezetése döntött arról is, hogy társadalmi adakozásból megpróbálják megtalálni Kisfaludi Strobl Zsigmond Horthy István-emlékművének maradványait, és rekonstruálni, majd eredeti helyére visszahelyezni az alkotást. Balázs Árpád elmondta, azért döntöttek így, mert az Ad astra néven ismert, a „csillagok közé szálló fiúról" szóló alkotás művészetileg értékes, továbbá Horthy István is kötődött Siófokhoz. Halála után az első emlékművét is ott állíttatták fel. A második világháborúban három hónapig folytak a harcok Siófoknál, és akkor a szobor is megsérült.

Arra csak egy Karinthy Ferenc-novella utal, hogy a szobor részei a föld alá kerültek, mondta a polgármester. Mint mondta, a képviselő-testület döntésének nem politikai, hanem helytörténeti szempontból van jelentősége. Kisfaludi Strobl Zsigmond Ad astra című alkotásának rekonstruálásához a mű bronzváltozata rendelkezésre áll, a Kerepesi úti temetőben ma is látható a szobrász síremlékén.

Horthy Miklós idősebb fia, Horthy István kormányzóhelyettes, repülő főhadnagy 1942. augusztus 20-án Ukrajnában tisztázatlan körülmények között zuhant le repülőgépével.