Ismeretlen szakmai véleménnyel jegelik az abortusztablettát

2012.05.22. 23:17 Módosítva: 2012.05.22. 23:45
Nem tudni, milyen szakmai kételyek miatt nem engedélyezi az egészségügyi államtitkárság a világ közel 40 országában törzskönyvezett abortusztabletta hazai alkalmazását, a tárca legalábbis nem kívánt válaszolni az Index ez irányú kérdéseire. A jelek szerint nem szakmai kérdésről, legfeljebb a kereszténydemokratáknak tett politikai gesztusról van szó. A Társaság a Szabadságjogokért közérdekű adatigényléssel szeretné megtudni az ellenérveket.

Hét évvel ezelőtt a szakma támogatta az abortusztabletta használatát, de azért nem alkalmazták, mert egyik gyártó sem forgalmazta Magyarországon. Most az Országos Gyógyszerészeti Intézet ugyan megadta a forgalomba hozatali engedélyt a szernek, az egészségügyi államtitkárság viszont azt állítja, hogy a gyógyszer használata körül szakmai viták vannak.

Megkerestük ezért kérdéseinkkel az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkárságát, hogy ismertessék, milyen fórumon és kik folytatnak vitát a gyógyszerről, amelyet több mint 20 éve használnak a világ közel 40 országában, így az Egyesült Államokban, Kínában, az Egyesült Királyságban, Kínában vagy a szomszédos Ausztriában is.

A gyógyszert a kilencvenes évek elején a WHO vizsgálatához csatlakozó Szegedi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán már vizsgálták. Hét évvel ezelőtt a magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium állásfoglalást adott ki arról, hogy a gyógyszeres terhességmegszakítás  szigorú orvosi ellenőrzés mellett és kórházi körülmények között az abortusz alternatívája lehet a 8. terhességi hétig. A gyógyszert az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felvette az alapvető gyógyszerek listájára is. A WHO a gyógyszert a terhességmegszakítások hatékony és biztonságos módszereként ajánlja az első trimeszterben a 10. hétig, illetve a második trimeszterben a 12-22. hét között.

Az államtitkárságtól nem kaptunk választ kérdéseinkre. Csak annyit közöltek, hogy amit az ügyben kommunikálni akartak, azt már nyilvánosságra hozták.

Csökken az abortuszok száma

Az abortuszok száma Magyarországon folyamatosan csökken: 1990-ben 90 ezer ilyen beavatkozást végeztek, a 2000-es évektől 50 ezer alá csökkent ez a szám, 2011-ben pedig 38 ezer abortuszt hajtottak végre. Az abortuszok aránya azonban európai összhasonlításban magas: Magyarországon 100 élve születésre 43 abortusz jut, ezzel szemben az EU alapító országaiban 100 születésre 7-15 az abortuszok száma.

A jelek szerint nem szakmai kérdésről, hanem előre lejátszott koalíciós politikai alkuról van szó. Ennek eredményeképpen nyugtatta meg hétfőn Szócska Miklós államtitkár a kereszténydemokratákat arról, hogy a szert nem fogják alkalmazni nálunk, hiába kapta meg a magyarországi törzskönyvet. Hétfőn a KDNP-s Nagy Kálmán felszólalásában azt mondta: a kereszténydemokraták az abortusz semmilyen formáját nem támogatják, így a gyógyszeres eljárást sem. Nagy Kálmán azonban nem az évi 38 ezer, vákuumszívással és kaparással végzett művi abortusz azonnali beszüntetését követelte, csak a tabletta bevezetését kifogásolta. Az immunológus és gyermekgyógyász képviselő szerint a tablettát nem is lehet gyógyszernek nevezni, legfeljebb egy orvosi eljárásnak. Hivatkozott arra, hogy a gyógyszer erős vérzést okoz és súlyos pszichés megterhelést jelent a nőknek, forgalomba hozatalával pedig szerinte az orvosok kilépnek az abortusz folyamatából és minden terhet a nőre hárítanak (arról nem tett említést, hogy a tabletta otthoni használata vagy patikai árusítása Magyarországon sem merült fel, csak orvosi felügyelet mellett, kórházban lenne alkalmazható).

Hétfőn a Hír Tévének adott interjújában Szócska Miklós többször is ellentétesen nyilatkozott arról, hogy az abortusztablettát egyáltalán nem fogják-e engedélyezni vagy csak az állítólagos szakmai vita lezárása után jöhet szóba az alkalmazása. Szócska például azt mondta, hogy a szülész-nőgyógyász szakmával jelenleg is egyeztetnek a kérdésben és ellentétes jelzéseket kapnak. Előbb megemlítette, hogy megvizsgálják a gyógyszer kockázatait, majd rögtön hozzátette, hogy kihasználják azokat a jogszabályi lehetőséget, amelyekkel "a magyar lányokat, asszonyokat megmenthetik ezektől a kockázatoktól". Amikor a riporter megjegyezte, hogy erre a kérdésre akkor később még visszatérnek, Szócska azt mondta: "Isten ments, ezt zárjuk is itt le szerintem".

Egy neve elhallgatását kérő szülész-nőgyógyász az Indexnek elmondta: érthetetlen, miért lett 2005 után ismét politikai kérdés az abortusztabletta ügye, amikor szabályozott körülmények között ma is évente több tízezer terhességmegszakítást hajtanak végre. A gyógyszeres abortusz csak egy másik módszer lenne, ami bizonyos esetekben, főleg korai terheségek esetén, kevesebb szövődménnyel járhat, mint a vákuumszívás és a kaparás.

Az orvos szerint csak arra lenne szükség, hogy a tabletta használatának praktikus, technikai részleteit  pontosan leírják a kórházaknak. "Képzelje el, mi lenne, ha 5 nőnek beadnák a  tablettát a kórházban, és azt mondanák nekik várjanak a folyosón. Aztán egyszer csak sorban elkezdenének görcsölni és a folyosón vérezni. Mi van akkor, ha valaki olyan felelőtlen, hogy beveszi az első tablettát, de nem megy vissza a másodikért. Ekkor benne marad az elhalt magzat, aminek súlyos következményei lehetnek. Az ilyen kockázatokat kellene kizárni, de ez nem a parlament dolga, hanem a szakmáé."

Az abortusz nem tiltott beavatkozás Magyarországon. A ma hatályos szabályozás szerint  a gyermekét elvetetni akaró nőnek két tanácsadáson kell részt vennie, ahol elmondják a kockázatokat, tájékoztatják az örökbe adási lehetőségekről. Ha a nő ennek ellenére úgy dönt, hogy elveteti gyermekét, a beavatkozást a kórházban végrehajtják.

A gyógyszeres abortusznak számos előnye van, de nem mindenben jobb a hagyományos küretnél. Az első tabletta blokkolja a terhesség megmaradásához és fejlődéséhez elengedhetetlen progeszteron hatását, azaz tulajdonképpen megszakítja a terhességet. A nő ezután hazamehet. Két nappal később ismét el kell mennie az orvoshoz, ahol egy másik tablettát kap, amely megnyitja a méhszájat, és erős vérzéssel kiüríti a méh teljes tartalmát. Az erős görcsök miatt szükség lehet fájdalomcsillapításra. Néhány órás megfigyelés után a páciens hazatérhet. A vérzés ezután napokig, sőt hetekig is elhúzódhat.

A tablettával már nagyon korai szakaszban, akár az 5-7. hét között eltávolítható a petezsák. A gyógyszer az esetek 97 százalékában teljesen kiüríti a méhet, de nagyon ritkán előfordul, hogy alkalmazása után vákuumszívásra vagy kaparásra is szükség lehet. A tabletta mellett szól, hogy utána nagyobb az esélye egy későbbi problémamentes szülésnek, ritkábban következik be koraszülés vagy más komplikáció.

Az abortusztablettát több mint 2 millió esetben alkalmazták már a világban. Eddig 11 olyan esetet írtak le, amikor a gyógyszer alkalmazása elvileg összefüggésbe hozható volt a nő halálával. Ugyanígy a művi abortuszoknál is bekövetkezhetnek súlyos komplikációk. A behelyezett eszközök miatt súlyos fertőzés léphet fel, átszakadhat a méh fala, és az altatás miatt halálesetek is bekövetkezhetnek - de a művi abortusznál is rendkívül alacsony a haláleset kockázata, átlagosan 100 ezer beavatkozásra egy haláleset jut.

A WHO szerint azokban az országokban, ahol bevezették a gyógyszeres abortuszt, nem emelkedett a terhességmegszakítások száma.

A Társaság a Szabadságjogokért szerint a fellángoló indulatok korábban is megakadályozták a tabletta kórházi forgalomba kerülését, így azt, hogy a nők egy része hozzáférhessen a korszerűbb, az egészségét kevésbé megterhelő készítményhez. A TASZ ezért közérdekű adatigényléssel igyekszik megtudni, milyen konkrét lépések szükségesek a tabletta tényleges alkalmazásához, illetve mely kutatási eredmények alapján vonja kétségbe a tárca a készítmény biztonságosságát.