Jobbik: Bánki Erik diplomát hazudott magának

2012.05.22. 14:47

A jobbikos Szilágyi György szerint éveken át valótlanul tüntette fel iskolai végzettségét a fideszes Bánki Erik. Az ellenzéki képviselő keddi budapesti sajtótájékoztatóján a fideszes politikus országgyűlési honlapon közzétett önéletrajzait mutatta be. Mint elmondta: az egyik, a honlapra korábban feltett önéletrajza szerint Bánki Erik közgazdász diplomával rendelkezik, amelyet 2010-ben szerzett, a másik, módosított, 2012. május 21-i változat szerint közgazdász képesítése van, "amivel elismerte, hogy nincs diplomája".

Szilágyi György közlése szerint a kormánypárti politikus a Econovum Akadémia Kft.-nél szerzett képesítést, ami egy OKJ-s tanfolyamnak felel meg. A Kft.-nél érettségivel vállalatgazdász képesítés, bármilyen korábbi diplomával pedig felsővezetői vállalatgazdász képesítés szerezhető meg – mondta.

Szilágyi sajtótájékoztatójára reagálva Bánki Erik visszautasította, hogy éveken át valótlanul tüntette volna fel iskolai végzettségét. Mint mondta, az Országgyűlés honlapján olvasható önéletrajza május 10-én új formát kapott, és ekkor került bele,"technikai hibaként", hogy rendelkezik diplomával, ám ezt a kitételt május 21-én már korrigálta is.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy a parlamenti honlapon, iskolai végzettségeinek feltüntetésekor mindig is felsőfokú képesítésként szerepeltette végzettségét. A tévesen feltüntetett információ csak az életrajzában bukkant fel egy rövid ideig, abban a rubrikában azonban, amely az iskolai végzettségét tüntette fel, végig helyesen szerepelt az adat – emelte ki.

Hangsúlyozta: ezt megelőzően is az szerepelt, és hétfő óta újra az áll az önéletrajzában, hogy felsőfokú közgazdász képesítéssel rendelkezik. Mint azt megerősítette, ez valóban nem diploma, de felsőfokú képesítésnek számít.

Ezzel kapcsolatban közölte még: a képzése, a diplomával ellentétben nem szakdolgozattal, hanem záró dolgozattal zárult, amelyre ötös minősítést kapott, azzal a megjegyzéssel, hogy a turizmusbankról szóló anyag kidolgozottsága "PhD-szintű". Hozzátette: az iskolát az Econovum Akadémia Kft.-nél végezte.

Bánki részben azért kerülhetett a Jobbik érdeklődésének középpontjába, mert a hírek szerint Orbán Viktor őt küldené Áder János helyére az Európai Parlamentbe. Az ügy összefügghet azzal is, hogy nemrég Bánki a parlamentben a "ne ugassál, kis köcsög" felszólítással fejezte ki nemtetszését Novák Előd jobbikos képviselőnek.