Nagyobb földterületet eddig 8-10 pályázó nyert

2012.05.22. 00:41

Az agrárkormányzat a valódi, azaz a földet megművelő helyben lakó gazdálkodókat kívánja segíteni a most zajló földhaszonbérleti program megvalósításával – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfőn az M1 Az Este című műsorában. Ezzel a vidékfejlesztési tárca vezetője megismételte azt a már korábban is ismert álláspontját, miszerint a föld haszonbérbe adásoknál nem a spekulánsoknak kívánnak lehetőséget teremteni, hanem a földet okszerűen művelőknek, mindenekelőtt az állattartást vállaló gazdálkodóknak a gazdaságuk megerősítésére.

Fazekas Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy a vidékfejlesztési tárca egy olyan földhaszonbérleti pályázatot indított, amelynek során az állattartást vállaló helyben lakó gazdálkodók, családi gazdaságok juthatnak földhöz. Eddig 16 ezer hektár földet hirdettek meg ilyen formában, és 500 család már átvette a szerződéseket. Így a spekulánsok helyett - akik például agrártámogatásokra pályáznak - valódi gazdálkodók kapják meg a földhasználat lehetőségét, jogát - mondta a miniszter. A gazdálkodás ugyanis nagyon fáradságos, ha az nem biznisz-szemléletű, hanem egy-egy család megélhetését szolgálja - mondta Fazekas Sándor.

A tárcavezető a gyakorlatról szólva elmondta, abban az a szemlélet érvényesül, hogy legyen az a meghirdetett földterület bárhol az országban - akár Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is, például egy több ezer hektáros földdarab - ezt részekre bontják néhány, vagy néhány tíz, esetleg néhány száz hektáros részletekre, és ezeket hirdetik meg pályázati úton, ahol a pályázatokat közjegyző bontja fel. A szigorú pályázati feltételek teljesítését, például az állattartást, következetesen ellenőrzik. Ha ennek nem tesz eleget - vagy például nem fizeti az 1 250 forintos aranykoronánkénti bérleti díjat - a nyertes gazdálkodó, úgy azzal felbontják a szerződést.

Fazekas Sándor elmondta, hogy nagyobb területet eddig csak 8-10 pályázó nyert el. A pályázók általában elfogadják az eredményeket, de "ahol földről van szó, ott nem ritka a vita sem". Vannak olyan területek, amelyekre csak egyetlen pályázat érkezett, ugyanis nem akar mindenki állattartással foglalkozni. A miniszter szerint mindez azt mutatja, hogy van érdeklődés a földhaszonbérlet iránt, de nem túlzott mértékű.

Ezzel kapcsolatban a műsorvezető felvetette a felcsúti polgármester esetét, aki szintén egyedül pályázott. A miniszter erre reagálva úgy fogalmazott, hogy "elképzelhető, hogy más is szeretne pályázni, de nem biztos, hogy állattartással is szeretne foglalkozni, és nem olyan nagyságrendben, amit a pályázati előírás tartalmaz."  Így Fazekas Sándor elutasította azt az ellenzéki pártok által is hangoztatott véleményt, hogy a mostani földhaszonbérleti szerződések megkötése során az országban több helyen Fidesz-közeli személyek jutottak volna földhöz a haszonbérleti szerződések megkötésével.

Fazekas szerint egyetlen nagybirtok sem nyert ezeken a földhaszonbérleti pályázatokon, mivel nem is volt rá lehetősége, ugyanis 1200 hektár a földhaszonbérleti maximum. Egy család eltartásához ma több száz hektár - hozzávetőlegesen minimum 300 hektár - szükséges - tette hozzá.

A műsorban szó volt még arról is, hogy az agrártárca segíteni szeretné a gazdálkodókat abban, hogy a még meglévő osztatlan közös földtulajdonukat kiméressék. Ennek költségét - amennyiben azt a gazdálkodó június 1-jéig jelzi - az állam magára vállalja. Ezután a költségmentesség megszűnik. A birtokviszonyokat Magyarországon a külföldiek földvásárlását tiltó moratórium lejártáig, azaz 2014. április 30-ig rendezni kell.