Nem viheti a zarándokvonat Nyírő hamvait

2012.05.22. 12:00

A román vasúti igazgatóság bukaresti központja arról tájékoztatta Nyírő József újratemetésének szervezőit, hogy nem kapták meg a belügyminiszteri engedélyt arra, hogy az író hamvait a Boldogasszony Zarándokvonat szállíthassa Székelyudvarhelyre. A vonaton való szállítás mellett azonban a közúton való szállítást eddig nem tiltja semmi.

Fráter Olivér, a temetés szervezője elmondta, hogy az újratemetés azon kegyeleti rendezvényei, amelyek a román államvasutak részvételéhez kötöttek, elmaradnak, de maga a zarándokvonat és résztvevőkkel együtt változatlanul elindulhat csütörtökön.

Fráter szerint a vonattal való szállítás körüli bizonytalanság megszűnt, kiderült, hogy a „tűrt és tiltott kategóriák közül az utóbbiba” tartozik. Fráter szerint a földi maradványok szállításához külön konzuli engedély kell, ami még nincs meg, de ennek birtokában a vasútitól eltérő más lehetőségek is megnyílnának, például a kocsival való szállítás.

Lukács Csaba, az újratemetés kommunikációs vezetője elmondta, hogy változatlanul várják a román kormányzattól a „szokásos diplomáciai csatornákon történő tájékoztatást”, hogy a földi maradványokat miként lehet beutaztatni Romániába. Ugyanakkor elindultak a román államvasutakkal az egyeztetések is annak reményében, hogy mégis sikerül megoldást találni.

A bonyodalmak ellenére Lukács kijelentette, hogy a temetés programja változatlan lesz. A temetést a katolikus egyház tulajdonában levő magánterületen rendezik, így ismeretei szerint nincs olyan román törvény, ami tiltaná annak megtartását.

Lukács szerint külön kellene értékelni Nyírő politikai és irodalmi tevékenységét, annak ellenére, hogy ő az életútjában és pályájában se talál kifogásolni valót. "Nem értjük azt a magyar és román sajtópolémiát, amely az elmúlt napokban az ő politikai tevékenysége kapcsán felmerült" - vélekedett.

Lukács sajnálja, hogy politikai ügy lett a temetésből, amit ők elsősorban kegyeleti rendezvényként kezelnek, és kiemelte, hogy nem is akarna politikai ügyben nyilatkozni, de elmondta, hogy másfél év folyamatos egyeztetés alatt a román hatóságok eddig egyszer se jelezték kifogásukat.

Lukács elmondta, hogy amióta a temetés előkészületei folynak két kormány is megbukott Romániában, és, hogy a legújabb kormány hivatalba lépése óta „figyelhető meg 180 fokos fordulat” a román álláspontban. Nem sokkal korábban még megjegyezte, hogy bár nem tud tiltó jogszabályokról „nem szeretne fantáziálásba bocsátkozni, hogy mire képesek” a román hatóságok.