Strasbourghoz fordult a csepeli kettős gyilkosság vádlottja

2012.05.22. 12:57
Időhúzó taktikát választott a csepeli kettős gyilkosság két vádlottja a keddi tárgyalási napon, amikor az eredeti tervek szerint a vádbeszédek hangoztak volna el. Deme például most tájékoztatta a bíróságot arról, hogy a strasbourgi emberi jogi bíróság tavaly decemberben befogadta az eljárás ellen tett panaszát. Majd a bíró ellen is elfogultságot jelentett be, bár az erről szóló iratot is otthon felejtette.

Vádbeszédek helyett K. Tamás elsőrendű vádlott és a felbújtással vádolt Deme Gábor panasztételeivel és kifogásaival telt a csepeli kettős gyilkosság tárgyalásának keddi napja. Deme a tárgyaláson bejelentette, hogy az általa vélt törvénysértések miatt beadvánnyal fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához, amely tavaly decemberebn befogadta az indítványát.

Erre hivatkozva Deme elfogultságot jelentett be az eljáró Németh Nándor bíró ellen. Mint kiderült, az elfogultságot bejelentő dokumentumot elfelejtette magával vinni, így Németh döntése szerint a tárgyalás délután mégis a vádbeszédekkel folytatódhat, de a csepel.info értesülései szerint elképzelhető, hogy a tárgyalást mégis elnapolják.

Az elnapolás egybevághat Deme céljával, legalábbis halogató taktikára utal, hogy a most hivatkozott strasbourgi iratokat már tavaly decemberben kézhez kapta, ám eddig nem tájékoztatta erről a bíróságot.

Magyar György, az áldozat családtagjait képviselő ügyvéd szerint a strasbourgi bíróság átiratának nincs különösebb jelentősége, minden panasztevőnek visszaigazolják a panasz kézhez vételét. Eljárást viszont csak jogerős bírósági határozatok után indíthatnak, ha a panasztevő már minden magyarországi jogorvoslati lehetőséget kimerített.

Az ügyészség szerint az elsőrendű vádlott K. Tamás 2009. január 7-én egy elszámolási vita miatt lőtte le Takács József iskolaigazgatót és Papp Lászlót, az iskola egyik dolgozóját. A vád szerint Takács rájött, hogy Deme milliókat sikkasztott. Deme ezután tervelte ki a gyilkosságot K. Tamással.

K. és Deme tagadták a vádakat. Azt mondták, bár jelen voltak a gyilkosságnál, azt egy csuklyás ismeretlen követte el.

Deme a bűncselekmény idején a csepeli MSZP oktatási bizottságának, az önkormányzat pénzügyi bizottságának és a vagyonkezelő közbeszerzési bizottságának tagja volt, nem sokkal korábban pedig a helyi szocialisták elnökségében is szerepet vállalt. A szocialista párt a bűncselekmény után nem sokkal kizárta Demét.