Ügyészségi vizsgálat a BRFK-n

2012.05.22. 13:25

"Szabálytalanságokat vélt felfedezni" a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a belső ellenőrzés a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, ezért ügyészségi vizsgálat indult, erősítette meg az elmúlt napok sajtóértesüléseit Pintér Sándor belügyminiszter. A HVG és a Népszabadság értesülései szerint a BRFK közlekedésrendészeti, illetve a rendezvény- és szállításbiztosítási osztályain tapasztaltak visszaéléseket, állítólag az osztályok dolgozói saját zsebre dolgozva végeztek rendőrségi biztosítást rendezvényeken.

Pintér parlamenti bizottsági meghallgatása után, újságírói kérdésre nyilatkozott az ügyről. Azt is elismerte, hogy a történtek miatt a rendőrségen belül többeket felfüggesztettek, illetve rendelkezési állományba helyeztek.

A HVG értesülései szerint Pintér a történtek miatt mentette fel Markó Attilát, a BRFK közbiztonsági helyettesét, az országos főkapitány pedig Jánosik Istvánt, a BRFK közlekedési főosztályvezetőjét.

Az üggyel kapcsolatban még reggel megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot, ahol a törvények által előírt határidőn belül ígértek választ alábbi kérdéseinkre:

Meg tudják erősíteni, hogy az ORFK feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen?

Meg tudják erősíteni, hogy a feljelentés tárgya egy gazdasági bűncselekmény-sorozat?

Valóban az egyik legnagyobb visszaélés-sorozat a feljelentés tárgya?

Ha igen, melyik korábbi rendőrségi visszaélés-sorozathoz mérhető a bűncselekmény?

Valóban a feljelentésben is foglalt bűncselekmények miatt mentették fel Markó Attilát, a BRFK közbiztonsági helyettesét?

Valóban a feljelentésben is foglalt bűncselekmény miatt mentették fel Jánosik Istvánt, a BRFK közlekedési főosztályvezetőjét?

Valóban hosszabb ideje belső vizsgálat folyik a közlekedési, illetve rendezvény- és szállításbiztosítási ügyekkel foglalkozó osztályain?

Valóban több esetben számla nélkül, vagy utólag lepapírozva vállaltak rendezvény- és szállításbiztosítási feladatokat a BRFK érintett osztályai?