A román külügy tiltotta le Nyírő vasúti szállítását

2012.05.23. 10:14

A bukaresti külügyminisztérium felszólításának tett eleget a román vasúti társaság (CFR), amikor megtiltotta, hogy a Nyírő József hamvait vasúton szállítsák Románia területén - közölte kedden este a Romania TV hírtelevíziónak nyilatkozva Antonel Tudose, a román közlekedési minisztérium tanácsosa.

A tanácsos szerint a CFR közölte a magyar vasúti társasággal, hogy az író hamvait szállító kegyeleti kocsit nem csatolhatják a csíksomlyói búcsúra érkező zarándokvonathoz, amit a magyar fél tudomásul vett. Tanase azt mondta, hogy a román külügyminisztérium felszólította a CFR-t, hogy tegyen meg minden szükséges lépést Nyírő József hamvainak vasúton történő romániai szállításának megtiltására.

A Hotnews hírportál számolt be a fenti eseményről és arról, hogy több erdélyi civil szervezet nyílt levélben kérte a román miniszterelnöktől, ne engedélyezze Nyírő József hamvainak román területen való újratemetését, mert szerintük az író a fasiszta terror kiszolgálójaként zsidók és románok tragédiájáért felelős.

A román külügyminisztérium sajtószolgálata hétfőn nem adott egyértelmű választ az MTI-nek, beengedik-e a román hatóságok az országba Nyírő József hamvait, ehelyett csak azt ismételték meg, hogy „nem értenek egyet” az emigrációban elhunyt erdélyi író tervezett székelyudvarhelyi újratemetésével.

Fráter Olivér, az újratemetés szervezője a román vasúti társaság révén megüzent bukaresti elutasítás tudomásul vétele után kedden bejelentette: az újratemetés azon rendezvényei, amelyek a román államvasutak részvételéhez kötöttek elmaradnak és várják a román kormányzattól a „szokásos diplomáciai csatornákon történő közlést”, hogy a földi maradványokat miként lehet Romániába szállítani.

Lukács Csaba, az újratemetés kommunikációs vezetője ugyanakkor kedden kijelentette: a temetés többi programja változatlan. Szerdán megtartják Budapesten Nyírő ravatalát és a zarándokvonat személyszállító vonatként elindul a csíksomlyói búcsúra, csupán a kegyeleti kocsit nem viheti magával.