A Székhelyi-ügy miatt leváltották az egri kulturális bizottság elnökét

2012.05.23. 14:47 Módosítva: 2012.05.23. 16:14

Az egri polgármester javaslatára leváltották az önkormányzat kulturális bizottságának fideszes elnökét a közgyűlés szerdai, a hevesi megyeszékhelyen megtartott ülésén.

Orosz Lászlóné vezette azt a szeptemberi bizottsági ülést, amin elhangzott, hogy Székhelyi József színművész "egy SZDSZ-es büdös zsidó".

Habis László polgármester (Fidesz-KDNP) ülésvezetési hibák miatt javasolta a bizottsági elnök leváltását. Orosz Lászlóné nem csak a bizottság éléről, hanem a bizottságból is visszahívta a közgyűlés.

Az egriugyek.hu még április közepén írt arról, hogy a hevesi megyeszékhely önkormányzata politikai hovatartozás alapján is dönt a kulturális rendezvények fellépőiről. A honlap szerint az egyik nemkívánatos személy Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház volt főigazgatója, aki 2005-ben, az SZDSZ országos kongresszusán a Himnusszal kapcsolatos pamfletjében kifigurázta Orbán Viktort, a Fidesz elnökét. A Középkori Piactér elnevezésű rendezvény szervezőjének ezért le kellett mondania a művész Villon-előadását.

A honlap - a birtokába került jegyzőkönyvre hivatkozva - azt írta, az önkormányzat kulturális bizottságának ülésén Orosz Lászlóné (Fidesz-KDNP), a testület elnöke azt közölte, hogy a város lakói közül többen jelezték, nehezményezik Székhelyi fellépését. Erre reagálva a szervező, a Művészetek Háza Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: kérte Csákvári Antalt, a Fidesz-KDNP képviselőjét, hogy "szakmai munkájukat megkönnyítendő, állítson össze egy listát, hogy kik azok az előadóművészek, akik nemkívánatosak Egerben" - idézték a jegyzőkönyvet.

A stop.hu birtokába került az önkormányzati bizottsági tavaly szeptemberi ülésén készült hangfelvétel, amelyen a nemkívánatosnak nyilvánított Székhelyi József színészt "SZDSZ-es büdös zsidónak" nevezik.

Orosz Lászlóné az ülésen elismerte a hibáját, azt hogy a bizottsági ülésen teret engedett helytelen, oda nem illő megszólalásnak, és sok sikert kívánt utódjának.

Felmerült a hivatali visszaélés gyanúja is, ezt más illetékes hatóság (a Heves Megyei Főügyészség) vizsgálja.

Időközben az ügy miatt lemondta egri látogatását Ilan Mor, Izrael Állam budapesti nagykövete, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége pedig feljelentést tett közösség elleni izgatás miatt.