Dömötör
-1 °C
14 °C

Nyomozás indult a porzó kolontári vörösiszap miatt

2012.05.23. 16:02

Nyomozást folytat a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) környezetkárosítás megalapozott gyanúja miatt a vörösiszap kolontári kiporzása ügyében ismeretlen tettes ellen - közölte a szervezet szóvivője szerdán.

Bartha László közleménye szerint a nyomozóhatóság eljárása még áprilisban indult, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség feljelentése alapján. Jelenleg a nyomozás lefolytatásához szükséges adatok beszerzését végzik - tette hozzá.

A Veszprémi Bányakapitányság hétfőn határozatban kötelezte a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t arra, hogy öt napon belül szüntesse meg az üzemeltetésében álló vörösiszap-tározók kiporzását. A hatóság erről a riasztási küszöbértéket lényegesen meghaladó porkoncentráció miatt döntött; az ötnapos határidőt a bányakapitányság az ajkai timföldgyár IX-es és X-es tározójára írta elő.

A zöldhatóság Kolontár külterületén, Lőrintepusztán üzemelő mérőállomása a múlt héten a viharos erejű szél miatt újból extrém magas szállópor-koncentrációt mutatott ki. A tározóktól délre elhelyezett mérőállomáson olyan magas porszennyezettséget mértek, amelynek a rövid idejű hatása is jelentős egészségi kockázatot jelent Nagy Attila, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség levegőtisztaság-védelmi laboratóriumának vezetője szerint.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A gátszakadást követően mintegy 300 hektár termőterületről kellett összegyűjteni a szennyezést, a kármentesítés 800 hektárt érintett. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - az ügyben folyó büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.