Budapesten rekedhetnek Nyírő József hamvai

2012.05.23. 18:19
Ma délelőtt tíz és délután három között a Fiumei úti temetőben róhatták le tiszteletüket Nyírő József előtt azok, akik emlékezni kívántak az íróra, de az előzetes tervekkel ellentétben lehetséges, hogy még a holnapi nap végén is a fővárosban lesz Nyírő koporsója. A földi maradványokat csütörtökön vonattal szállították volna Romániába, de a román hatóságok erre nem adtak engedélyt és még a közúti szállítás sincs leegyeztetve.

Díszőrség is tisztelgett a temető zászlókkal és virágokkal díszített ravatalozójában felállított koporsónál. A helyszínt biztosító temetői munkatársak szerint nagyjából ötszáz ember látogathatta meg a koporsót délután fél kettőig, amikor a Magyar Írószövetség delegációja fejezte be tiszteletadását. Az akkor megközelítőleg hetven fős csoportosulás számos tagja dedikálta az emlékkönyvet és az esemény végén elénekelték a Himnuszt, a Székely Himnuszt és a Szózatot.

05
Fotó: Huszti István

Az ünnepélyes hangulatot nem törte meg semmi, csak egy heves nyári zápor, de a szervezőknek nem is igazán a mai ravatal okozott problémákat. Sokkal nagyobb gond, hogy még nem tisztázott hogyan fognak eljutni Nyírő földi maradványai Romániába Székelyudvarhelyre az újratemetésre, amit egy helyi alapítvány szervez.

Az eredeti tervek szerint csütörtökön a Boldogasszony Zarándokvonat vitte volna a földi maradványokat, de a román vasúti társaság erre nem adott engedélyt. Fráter Olivér az Országgyűlés Hivatalának részéről illetékes szervező szerint furcsa az eset, mivel a levélben, amit ők kaptak a vasút a román külügyminisztérium egy tiltó határozatára hivatkozott, pedig az engedélyt a belügyminisztériumnak kellett volna kiadnia.

Fráter Olivér szerint diplomáciai ügy lett az újratemetésből, ezért ilyen bonyolult a helyzet. Fráter elmondta, hogy mivel a vasúti szállítás nem lehetséges más módon szeretnék bevinni Romániába a hamvakat. A közúton való szállításhoz konzuli engedély szükséges, ezért a temetést szervező vállalaton keresztül be is nyújtottak egy kérvényt a budapesti román nagykövetséghez, de erre még nem érkezett válasz.

06

Fráter szerint, mivel szerda délután még nem volt semmilyen visszajelzés, a szállítás módja egy „nyitott kérdés”. Nagyon közel a határidő, de reménykedett és bizakodó volt, és továbbra is megerősítette, hogy a zarándokvonat a terveknek megfelelően elindul Budapestről csütörtök reggel csupán a kegyeleti kocsi és a maradványok nélkül.

A szervezők kitartását mutatja, hogy a bonyodalmak ellenére a mára tervezett „A székely apostol” emlékkonferenciát, amit Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke nyitotta meg, a Magyar Írószövetség változatlanul megtartotta székházában. A konferencián felszólalt Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár  is, aki előadásában négy erdélyi író, Tamási Áron, Wass Albert, Bánffy Miklós és Nyírő József életútját hasonlította össze.

A budapesti megemlékezésekkel párhuzamosan viszont egyre nagyobb diplomáciai vihart kavar az ügy. Szijjártó Péter délután cáfolta, hogy napirenden lenne egy magyar-román kormányfői találkozó, ahol Orbán Viktor magyar és Victor Ponta román miniszterelnök tisztázhatná a Nyírő József újratemetése körüli nézeteltéréseket, ahogy azt Mircea Dusa, a román kormány parlamenti kapcsolatokért felelős minisztere állította az Agerpres román hírügynökségnek.

02

Szijjártó Péter szerint Orbán Viktor részt vesz a kohéziós alapok jövőjéről szóló bukaresti tanácskozáson, de „kétoldalú találkozó a román miniszterelnökkel nem került szóba.”, pedig Mircea Dusa nyilatkozatában nehezményezte, hogy Nyírő József román területen való újratemetésében a magyar kormány és Országgyűlés közvetlenül is szerepet vállalt.

Sosem szerencsés, ha nyíltan ekkora ellentmondás van két fél nyilatkozatai között, de lehet, hogy a következő napokban még rosszabbodik a helyzet. Ha végül Nyírő földi maradványait, engedély hiányában, mégse lehet majd átszállítani Romániába felmerül, hogy milyen hangulat fog kialakulni a csíksomlyói búcsún. Ha még történik pár kényesebb incidens a román-magyar viszony újra hosszabb ideig elhidegülhet.