Berta, Bettina
15 °C
26 °C

Éger: Nemzetközi botrány lehet a kamarai törvényből

2012.05.24. 20:50 Módosítva: 2012.05.24. 20:50

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint nemcsak belpolitikai, de az általa eddig megismert külföldi vélemény alapján nemzetközi botrányt is hozhat, ha Magyarországon elfogadják az egészségügyi kamarai tisztségviselőket érintő módosító javaslatot.

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága kedden egy olyan, az ágazatban működő kamarák tisztségviselőit érintő módosító indítványt nyújtott be, amelynek értelmében már ez év október végéig újra kellene választani a köztestületi tisztségviselőket.

Éger István - aki Németországban tartózkodik hivatalos úton - az MTI-nek csütörtökön, telefonon nyilatkozva azt mondta: megdöbbenéssel értesült a javaslatról. Közlése szerint a parlament előtt lévő egészségügyi salátatörvényt a közigazgatási egyeztetés során a kamara is megismerte. A köztestület erről alkotott állásfoglalását sajtótájékoztatón, majd az egészségügyi bizottság ülésén is kifejtette. "A kamarai törvényről ekkor még szó sem volt, előjele sem volt annak, hogy ezt módosítani akarják" - fogalmazott a MOK elnöke.

Véleménye szerint a javaslat "durva politikai beavatkozás a szükségszerűen önszabályozó szakmai kamarák életébe, ami egy polgári demokráciában megengedhetetlen". A MOK elnöke szerint "nyilvánvaló, hogy nem a bizottság, hanem egyértelműen Szócska Miklós egészségügyi államtitkár ténykedése rejlik emögött".

A javaslat értelmében az egészségügyben működő három - az orvosi, az egészségügyi szakdolgozói, valamint a gyógyszerészi - kamarából két elnök, plusz számos kamarai vezető "ki lesz rúgva" - vélekedett Éger István.  Szerinte az, hogy már nem csak azokat nem lehetne újraválasztani, akik két egymást követő ciklusban vezetők voltak, hanem azokat is, akik 1994 óta valaha is tisztségviselői posztot viseltek, az "egyes személyek garantált kizárásáról szól".

Ezen kívül a köztestületek önszabályozó, és nem utolsó sorban gazdasági tevékenységét is erősen korlátoznák, ráadásul a "szükségtelen, de rendkívüli választás lebonyolítása is millió forintokat igényel" - fogalmazott.

Éger István megjegyezte: mostani németországi útja során az orvosok világszövetségének főtitkárával is találkozott, aki szintén megdöbbenéssel fogadta a magyarországi terveket. Éger István kitért továbbá arra, hogy szükségszerűen az európai orvosok állandó bizottságának elnökét is értesíti a fejleményekről, hiszen "az európai orvosi kamara" alelnöki posztját jövő januártól ő maga tölti be. Kivéve, ha MOK-elnöki pozíciójából "kirúgják" - tette hozzá Éger István, aki szerint ez az ügy rendkívüli módon ronthatja a magyarországi döntéshozók nemzetközi hitelét.