Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

Hende szerint jogszerűtlenül kapott fegyvereket a rendőrség 2006-ban

2012.05.24. 00:58 Módosítva: 2012.05.24. 00:58

Nagyon súlyos törvénysértésnek nevezte Hende Csaba honvédelmi miniszter, hogy 2006 őszén különböző tömegoszlató fegyvereket adott át a honvédség a rendőrségnek. A tárcavezető erről szerdán a Hír Tv Rájátszás című, késő esti műsorában beszélt.

Hende közölte: Juhász Ferenc MSZP-s országgyűlési képviselő, egykori honvédelmi miniszter írásbeli kérdése után indította meg a vizsgálatot, hogy kiderüljön, miként adhatott át a honvédség tömegoszlató fegyvereket 2006 őszén a rendőrségnek.

A vizsgálattal megbízott szakértők elvégezték a munkájukat, a megállapításaikat jövő héten hozzák nyilvánosságra – tette hozzá. "Arra a kérdésre, hogy adott-e fegyvereket a honvédség a rendőrségnek, azt kell mondanom, hogy igen. Ha azt kérdezi, hogy ezt jogszerűen tette-e, azt kell mondanom, hogy nem" - mondta Hende Csaba. A miniszter szerint a törvény, a fegyverek átadását, semmilyen körülmények között, senkinek az engedélyével nem teszi lehetővé.

Az ügy nyilvánosságra kerülése után - múlt szerdán - az MSZP az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írta: a rendőrség egy még 2003-ban kötött együttműködési szerződés alapján kapott lőszereket - és nem fegyvert - a honvédségtől. Hende a műsorban erre reagálva elmondta: az említett szerződés nem teszi lehetővé, hogy bármilyen fegyvert, lőszert vagy gránátot átadjanak a rendőrségnek.

Az MTI március 22-én számolt be arról, hogy Hende Csaba honvédelmi miniszter Juhász Ferenc szocialista országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában azt közölte: a honvédségtől kapott tömegoszlatásra alkalmas eszközöket a rendőrség 2006 őszén.

Az Országgyűlés honlapján megjelent dokumentumok szerint Juhász Ferenc azt kérdezte a tárca vezetőjétől, hogy valóban a honvédség töltötte-e fel a rendőrség készleteit. A 2002 májusa és 2006 júniusa között a honvédelmi miniszteri posztot betöltő Juhász Ferenc az írásbeli kérdésben felidézte azt a kijelentést, hogy "a rendőrök olyan sok lőszert használtak fel a polgári lakosság megfélemlítésére 2006. október 23-án, hogy a készleteiket a honvédségnek kellett feltöltenie".

Hende Csaba válasza úgy szólt: "2006. október 23-án a Rendészeti Biztonsági Szolgálat az MH HAEK Fegyverzettechnikai Raktártól 593 darab 40 mm-es (93 db KHT, 450 db KAZ, 50 db NHT) gránátot és 9 darab 40 mm-es DT gránátvetőt vett át az MH Támogató Ezred objektumában. Az átadás jogi alapjai egyelőre tisztázatlanok".