A vallásszabadság korlátozását róják fel a kormánynak a jogvédők

2012.05.24. 01:27

A vallásszabadság korlátozásáról, a szabad szólás és véleménynyilvánítás elégtelenségéről, a romák diszkriminációjáról számolt be Magyarországra vonatkozóan az Amnesty International az éves jelentésében. A 2011-re vonatkozó, az emberi jogok érvényesülését összegző jelentést szerdán mutattak be a nemzetközi jogvédő szervezet magyar vezetői.

Jeney Orsolya magyarországi igazgató elmondta: tavaly kirívó jogsértéseket nem, inkább rendszerszintű problémákat állapítottak meg, amelyekről nem tudható, milyen visszaélésekre adnak lehetőséget a jövőben. Ezek között említette az új médiaszabályozást, amely a jelentés szerint aránytalanul és indokolatlanul korlátozhatja a szabad szólás és véleménynyilvánítás jogát.

Mint mondta, a sok nemzetközi bírálat és az Alkotmánybíróság tavaly decemberi határozata miatt a szabályozás már változott, és jelenleg is változóban van, de nem elegendőnek. Úgy vélte: a jogszabályok által erősödött az öncenzúra légköre Magyarországon.

A vallásszabadságot egyértelműen korlátozta tavaly az egyházügyi törvény - mondta Jeney Orsolya -, mivel a politikai pártok képviselőinek kezébe adta annak eldöntését, mely szervezet minősül egyháznak.

Az igazgató Magyarország egyik legsúlyosabb problémájának nevezte a romák diszkriminációját. Kitért a gyöngyöspatai eseményekre, valamint arra, hogy tavaly megkezdődött a romák elleni, néhány évvel ezelőtti támadássorozat gyanúsítottjai elleni per.

Az idén januárban életbe lépett új alaptörvénnyel kapcsolatban is megfogalmazta aggályait a szervezet. A magyarországi igazgató az emberi jogok érvényesülésénél visszalépésnek tartotta, hogy a magzati életet a fogantatástól kezdve védi a jogszabály, szerinte ez kiszámíthatatlan jogalkalmazást vonhat maga után.

Üzenetértékűnek tekintette, hogy az alaptörvénynek a diszkrimináció tilalmát érintő passzusaiból kimaradt a szexuális irányultság védelme. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: idén februárban a rendőrség - tavalyhoz hasonlóan - ismét megtiltotta a meleg méltóság menetének megtartását, amelyet azonban a bíróság felülbírált, így sor kerülhet a felvonulásra.

Azzal kapcsolatban, hogy romlott-e a helyzet az emberi jogok tekintetében egy év alatt, Jeney Orsolya azt felelte: erre nem lehet egyértelmű választ adni, csak annyit mondhat, hogy míg egy éve a nemzetközi szervezet éves jelentésében másfél oldalt tett ki a Magyarországra vonatkozó fejezet, addig a most közöltben kétszer ennyit.