Vasárnap mégis újratemethetik Nyírőt

2012.05.24. 12:02

Vasárnap délután mégis újratemethetik Nyírő Józsefet, értesült az MTI. A második világháborúban a nyilas parlamentben végsőkig kitartó, még az ország felszabadulása után, az emigrációban is aktív erdélyi költőt Székelyudvarhelyen a Pap-kert elnevezésű magánterületen temethetik el.

"Az Országgyűlés hivatala főszervezőként az előkészítés során különös figyelmet fordít a román és a magyar törvények maradéktalan betartására" - mondta Lukács Csaba, az újratemetés kommunikációs vezetője.

Az 1953-ban emigrációban elhunyt író madridi sírjának feltárását a magyar Országgyűlés kezdeményezte. Az újratemetést az Országgyűlés Hivatalának közreműködésével a Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnöke vezette Székelyudvarhelyért Alapítvány szervezi. Nyirő hamvait szerdán ravatalozták fel a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben.

Az újratemetés a románia magyarságot is megosztotta. Bunta Levente, Székelyudvarhely polgármestere például nem járult hozzá, hogy az újratemetési szertartást Székelyudvarhely főterén tartsák meg. Mint mondta, az újratemetés egyes pártok választási kampányának részét képzi, átpolitizáltsága miatt mégy a kegyeletsértés veszélye is fennáll.

Az újratemetés ellen a román kormány is tiltakozott, még a bukaresti magyar nagykövetet is bekérték.