A gazdagok merevedési zavaraira lesz csak pirula

2012.05.25. 12:09
Egy év után újból eltűnhetnek a hazai gyógyszertárakból az olcsóbb potencianövelő tabletták. A Pfizer újra szabadalmi oltalom alá helyeztette saját készítményeit, ezért 2014 közepéig ismét csak a Viagrát és a cég egy másik márkanév alatt forgalmazott tablettáját lehet árusítani Magyarországon.
000 Was2047503
Fotó: Ho

Az Index információi szerint a gyógyszertárak az elmúlt napokban értesítést kaptak arról, hogy a magyar piacon kizárólag a Viagra és a Sildenafil Pfizer nevű pirula forgalmazható férfiak merevedési zavarainak orális kezelésére szolgáló termékként.

A patikusokkal az amerikai gyógyszervállalat magyar leányvállalata a Pfizer Kft. tudatta, hogy újabb változás állt be a potenciálnövelők versenyében. A Pfizer Kft. levele szerint a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala április 13-án megadta a magyar szabadalmat a Pfizer Ireland Pharmaceuticals-nak a „sildenafil hatóanyag alkalmazása férfi merevedési zavarok kezelésére alkalmas gyógyszer előállítására” találmányra. A Pfizer cégcsoport ezzel a szabadalommal forgalmazza a Viagrát és a másik potencianövelő készítményét.

A levél szerint a szabadalmi oltalom 2014. május 13-ig áll fenn. Amennyiben a gyógyszertárak ez alatt az idő alatt hasonló hatóanyagot tartalmazó, de engedély nélküli terméket árusítanak, azzal megsértik a Pfizer magyar szabadalom kizárólagos hasznosítására való jogát, és szabadalombitorlást követnek el, ami a „magyar jog szerint polgári és büntetőjogi jogkövetkezményekkel járhat”.

Az Index kérdésére a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában megerősítették, hogy a Pfizer áprilistól egy hatóanyagra megkapta a magyarországi szabadalmi oltalmat. A hivatal sajtófőnöke, Dürr János elmondta, hogy egy hosszadalmas eljárás után jogerőre emelkedett a Pfizer termékeinek védettsége, így a cég megalapozottan kéri a patikáktól, hogy vonják vissza a többi hasonló hatóanyaggal utángyártott terméket.

A Pfizer szabadalma oltalma tavaly megszakadt, és a magyar piacot gyorsan elárasztották a generikus készítmények.

Gyógyszerpiaci információk szerint hirtelen beindult árverseny következtében 2011-ben az év eleji adatokhoz képest decemberre több mint 50 százalékkal növekedett a sildenafil hatóanyagú szerek eladása, ami egyben azt is jelentette, hogy a generikus szerek megjelenése szélesebb körben tette elérhetővé a merevedési zavarok elleni tablettákat. Becslések szerint Magyarországon százezres nagyságrendű a problémával küzdő férfiak száma, közülük az elmúlt évben többen jutottak legális csatornákon, orvosi kontroll mellett gyógyszerhez.

A piacon megjelenő cégek a korábbinál jóval olcsóbban kínálták a pirulákat: a 20 ezer feletti ár helyett 7500 forintért is lehetett vásárolni nyolctablettás kiszerelésben készítményeket.