A kormány az amerikai kritikát is visszautasítja

2012.05.25. 06:45
A magyar kormány szerint az nem diszkrimináció, ami Magyarországon van. Kovács Zoltán államtitkár pozitívnak értékelte, hogy az amerikai külügyminisztérium országjelentése már csak lehetőségként ír a demokratikus intézményrendszer aláásásáról.

"Nem értünk egyet az amerikai külügyminisztérium 2011-es országjelentésének az emberi jogi gyakorlatról szóló megállapításaival" - jelentette ki New Yorkban Kovács Zoltán, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

Az amerikai külügyminisztérium csütörtökön nyilvánosságra hozott országjelentése a romák társadalmi diszkriminációját, kirekesztését és a szélsőjobboldali erőszakot jelölte meg a legfőbb emberi jogi problémának Magyarországon.

"A mi felfogásunkban Magyarországon nincsen roma diszkrimináció" - kontrázott Kovács államtitkár. Szerinte a jelentés egymástól elkülönülő negatív példákat emleget, ezzel szemben a kormány szisztematikus, átfogó programokkal támogatja a romák felzárkózását.

Kovács a médiatörvényt ért amerikai bírálatokat meg egyenesen dícséretnek értelmezte, mert szerinte a megfogalmazás, amely több lehetséges kormányzati lépést nem tényként, csak lehetőségként említ, azt mutatja, hogy "nő a megértés, kezdik megérteni az üzeneteinket".

Az amerikai külügy megfogalmazásában az új alaptörvény és a médiatörvények "alááshatják a kulcsfontosságú fékek és ellensúlyok eltávolításával az ország demokratikus intézményeit".