Lázár véget vetne a bénázásnak

2012.05.25. 09:14 Módosítva: 2012.05.25. 09:20
Nem költözik el Hódmezővásárhelyről és állítása szerint a polgármesterségét is csak szünetelteti Lázár János, a Miniszterelnökség új vezetője. A volt frakcióvezető keményebb munkára akarja ösztökélni a minisztériumokat, a kormányban pedig a vidéki érdekek érvényesülésén dolgozna, nyilatkozta a Délmagyarországnak.

"Utána fogok járni, ha kell, ügyenként, hogy mi az oka a lassúságnak és a bénázásnak" - nyilatkozta új munkájáról a Délmagyarországnak Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. A Fidesz volt frakcióvezetője, aki kormánytagsága miatt kénytelen lemondani Hódmezővásárhely polgármesterségéről is, új szervezeti struktúrát is kialakítana.

Elképzelései szerint három új helyettes államtitkárságot fognak létrehozni a Miniszterelnökségen. A parlamenti feladata Orbán Viktor politikai programjának érvényesítése lesz a jogalkotásban. A stratégiai a magyarországi stratégiai központok véleményét próbálja beépíteni a kormányzásba. A koordinációs helyettes államtitkárság pedig a vidéki érdekeket érvényesítené a kormány politikájában.

Lázár ugyanis a vidék, a vidéki választókörzetek fellendítését tartja fő feladatának - ez az egyéni körzeteknek nagyobb súlyt adó új választási rendszerben politikailag is indokolt felfogás.

És ha már vidék, a kormányban természetesen városát, Hódmezővásárhelyt is képviselni akarja. "Nem befejeztem a polgármesteri működésemet, hanem megszakítottam" - mondta erről az interjúban. Véleménye szerint a vásárhelyiek "nem elvesztenek valakit, hanem nyernek egy embert a kormányban".

Az interjúban magánéleti kérdések is felmerültek. Így megtudhattuk, hogy a korábbi pletykákkal szemben Lázár mégsem költözik Budapestre, továbbra is ingázni fog. A döntést "a családi tanács" hozta meg, az alapján, hogy így nem kell kiszakítani a gyerekeket a megszokott közegből. "Ha elszakítják az ember gyökereit, akkor meghal. Mindenképpen ragaszkodom hozzá, hogy a szülőföldemen maradhassak, hiszen így érzem magam biztonságban - mondtam [a miniszterelnöknek], és elfogadta az érvelésemet."