Uszító feliratokat festettek a Duna-parti mártíremlékműre

2012.05.25. 09:51 Módosítva: 2012.05.25. 13:46

Dávid-csillagokat és uszító feliratokat festettek péntekre virradóra a budapesti Duna-parton lévő mártíremlékműre. Olvasónk képei szerint a "nem a ti országotok, mocskos zsidók!", az "oda lesztek belelőve" és a "köszönjétek Dánielnek!" mondatokat fújták fekete festékkel a szoborcsoport talapzatára.

A XIII. kerületi rendőr-főkapitányság rongálás gyanújával indított nyomozást ismeretlen tettes ellen, közölte kérdésünkre a BRFK kommunikációs osztálya.

A tettesek feltehetően Dániel Péter múlt heti akciójára válaszoltak. Az ügyvéd vörös festékkel öntötte le a Somogy megyei Kerekiben május 13-án felavatott Horthy-szobrot.

A héten ez már a második antiszemita provokáció volt Budapesten. Néhány napja Raoul Wallenberg II. kerületi szobrára ismeretlenek disznólábakat akasztottak. 2009-ben a pesti alsó rakparton lévő, az 1944-45-ben a nyilasok által a Dunába lőtt zsidók ezreinek emlékére állított "Cipők a Dunaparton" emlékművet gyalázták meg hasonlóan, akkor a rendőrség izgatás miatt indított nyomozást.

A Mazsihisz felháborítónak és rémisztőnek tartja, hogy egy hét alatt két hasonló eset történt. A szoborgyalázásokat a Fidesz és a kormány is elítélte.