Ödön
9 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Taxisok tüntettek a fővárosban

2012.05.28. 09:49 Módosítva: 2012.05.28. 18:19
Délután koporsót cipelő és autójukat toló taxisok indultak el a Hősök teréről, hogy demonstráljanak a készülő új önkormányzati rendelet ellen, ami állításuk szerint több ezer taxist lehetetlenítene el. Az új rendelet szerint csak 10 évnél fiatalabb taxik kapnának engedélyt.

A mintegy 200, különféle személyi fuvarozó cégekhez tartozó sofőr a Hősök terén gyülekezett járműveivel, amelyek többségét otthagyták, majd az Andrássy úton egy fekete koporsót cipelve elindultak a Kodály köröndre, hogy ott jelképesen eltemessék 30 éves múltra visszatekintő hivatásukat.

Taxisblokádot terveznek

A fekete lepellel letakart koporsót hat, feketébe öltözött taxis vitte a vállán, arcuk elé Komáromi Endrének, a Fővárosi Taxiállomásokat Üzemeltető Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetőjének a fotóját tették. Mögöttük tucatnyi autót toltak a megmozdulás résztvevői, így demonstrálva, hogy a legújabb rendelkezések szerint jelenlegi járműveik alkalmatlanná válnak a személyi fuvarozásra.

Farkas Zsolt, a Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezetének elnöke az MTI-nek azt mondta: a megmozdulást azért szervezték, hogy hatóságilag rögzített árat, vagyis fix tarifát vezessenek be minden taxitársaságnál, szabályozzák a taxisok jelenleg több mint 6 ezres létszámát, és az újonnan bevezetendő technikai és műszaki előírások csak az újonnan taxiként beálló járművekre vonatkozhassanak.

Megjegyezte: egy évvel ezelőtt már megfogalmazták petíciójukban ezeket a követeléseket, de az eltelt idő alatt sem a főváros vezetése, sem a Budapesti Közlekedési Központ nem hozott érdemi döntéseket. Kilátásba helyezték a demonstráció résztvevői azt is, hogy amennyiben ultimátumként megfogalmazott követeléseiket nem teljesítik, az 1990. októberi taxisblokádjához hasonló megmozdulást szerveznek.

A tüntetésen részt vevő taxisofőrök a lezárt Andrássy úton rendőri felvezetéssel haladtak a Kodály körönd irányába, a kézzel tolt járműveket fekete lufikkal és transzparensekkel díszítették fel, és a részvevők közül is többen, hivatásukat temető jelképként, fekete luftballonokat tartottak a magasba.

Négyezer taxival lenne kevesebb

A nepszava.hu információi szerint egy új fővárosi önkormányzati rendelet miatt több milliárdos kiadásuk lenne taxisoknak, ráadásul a szabályozás véleményük szerint betarthatatlan.

A rendelettervezet szerint 2013. január 1-től a fővárosi taxik egységes arculatot kapnának, valamint csak tíz évnél fiatalabb, meghatározott műszaki paramétereknek megfelelő gépkocsik lehetnének használatban. A rendelet szabályozná az alapdíjat és a maximális kilométerdíjat is. Meghatározná a tengelytávot, előírná a légkondicionálót és a csomagtartó méretét is, továbbá rögzítené, hogy a taxi motorja nem lehet kisebb 1600 köbcentiméternél, valamint dohányzási tilalom bevezetését és bankkártya-elfogadó mobil terminál alkalmazását tenné szükségessé.

A taxikérdésért is felelős Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) szerint hónapokig tartó egyeztetések alapján készült el a jelenlegi rendelettervezet, amely éppen a taxis érdekképviseletek javaslatait tartalmazza. Az Országos Taxis Szövetség elnöke, Metál Zoltán a Népszavának ugyanakkor azt mondta, hogy harminc javaslatukból mindössze egyetlen egy került bele a tervezetbe, és annak jelenlegi formában való elfogadása több ezer taxis megélhetését veszélyeztetné.

Az érdekképviseletei vezető szerint a főváros által alkalmazni kívánt fűnyíróelv miatt drasztikusan - akár 3800-4000 autóval - is csökkenhet a fővárosi taxik létszáma, ugyanakkor a szakszervezet is elismeri, hogy 1500-2000-el kevesebb taxisra lenne szükség a fővárosban.

A szakszervezetek a demonstrációval azt akarták elérni, hogy a BKK és a főváros tárgyaljon velük újra a taxi-rendeletről. Ha a demontrációval ezen nem tudnak változtatni, akkor erőteljesebb nyomásgyakorlást helyeztek kilátásba. Majercsik Tamás, a demonstráció szervezője a Pest megyei Hírhatárnak úgy nyilatkozott, hogy gördülő demonstrációt  szerveznek, amikor az első demonstráció elindul, már szervezik a következőt, és egészen addig tartanak újabb és újabb tüntetéseket, ameddig  az önkormányzat nem ül le velük tisztességesen tárgyalni és "ezt a dilettáns rémálmot vissza nem vonják".

A BKK közlése szerint készek tárgyalni a szakszervezetekkel, azonban ehhez arra lenne szükség, hogy ne "állandóan változó" elvárásokkal álljanak elő.