Az ombudsman a biankó visszavonását kéri

2012.05.29. 16:23

Szabó Máté azt kéri az Alkotmánybíróságtól, semmisítse meg az új önkormányzati törvény azon rendelkezéseit, amelyek lehetőséget adnak az önkormányzatoknak a "közösségellenes magatartások" bírságolására – tájékoztatott az ombudsman hivatala.

Szabó Máté
Szabó Máté
Fotó: Soós Lajos

Az alapvető jogok biztosa szerint a megfelelő garanciák nélküli, széles körű szankcionálásra adott "biankó" felhatalmazás ellentétes a jogállamiság elvével és a jogbiztonság követelményével – olvasható a közleményben. Szabó Máté egy korábban benyújtott indítványát módosítva kérte az említett rendelkezés megsemmisítését.

Az ombudsman 2011 júliusában állapította meg, hogy sérti a jogállami követelményeket az építési törvényben az önkormányzatoknak adott, indokolatlanul tág felhatalmazás a nem rendeltetésszerű közterület-használat szankcionálására. A biztos 2011 decemberében az Alkotmánybíróságtól kérte a kifogásolt szabályok felülvizsgálatát, indítványát pedig az Alaptörvény hatályba lépését követően is fenntartotta – emlékeztetett az alapjogi biztos hivatala.

Szabó Máté a jelentésben és az indítványban is arra mutatott rá, hogy a törvényi megoldás az önkényes jogalkalmazás "melegágya", mivel a felhatalmazás alapján születő heterogén jellegű önkormányzati rendeletek következtében nem követhető, hogy pontosan mely közterületi magatartások – "életvitelszerű közterület-használat" vagy a "kövön ülés" – minősülnek nem rendeltetésszerűnek, így pedig jogellenesnek és szankcionálhatónak.

Az ombudsman akkor rámutatott, hogy a jogbiztonság követelményének csorbulása mellett az eleve kiszolgáltatott helyzetben lévők számára mindez a folyamatos jogi fenyegetettség légkörének kialakulásához vezethet, hiszen az érintettek nem képesek magatartásukat a bizonytalan tartalmú előírásokhoz igazítani.

Szerdán dönthet a Fővárosi Közgyűlés

A képviselők szerdán határozhatják meg a tiltott, közösségellenes magatartásokat. Az önkormányzati rendeletben foglaltak megszegőire ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírságot, illetve százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírságot szabhatnak ki. Az új szabálysértési törvény értelmében a korábbi önkormányzati rendeleteket hatályon kívül kellett helyezni, ugyanakkor a magasabb szintű jogszabályban nem érintett magatartásokról készíthetnek szabályozást az önkormányzatok.

Tiltott, közösségellenes magatartást követ el például az origo.hu szerint az, aki nem veszi igénybe a kötelező közszolgáltatásként működő szennyvíz-elszállítást, vagy éppen engedély nélkül végez szippantós tevékenységet. Büntetés vár arra is, aki nem oda való szemetet helyez el a szelektív hulladékgyűjtőben.

Ugyancsak bírságot lehet kiszabni arra, aki utcanév- vagy házszámtáblát beszennyez, illetve engedély nélkül helyez ki reklámtáblát. Ötvenezer forint helyszíni bírság vár arra is, aki nem gondoskodik a háza előtti járda tisztán tartásáról, engedély nélkül felbontja az útburkolatot, vagy éppen a közútkezelő hozzájárulása nélkül futóversenyt szervez.

A közlemény szerint az indítvány benyújtását követően az Országgyűlés 2012. április 15-ével hatályon kívül helyezte az építési törvény kifogásolt rendelkezését, így az ombudsmani indítványnak ez az eleme tárgytalanná vált.

A biztos ugyanakkor észlelte, hogy a probléma nem oldódott meg. A hatályon kívül helyezéssel párhuzamosan az új önkormányzati törvény lehetővé tette, hogy az önkormányzatok rendeletben határozhassanak meg "tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásokat", jelentős összegű bírság kiszabását rendelhessenek el e magatartások elkövetőjével szemben és a bírságok az önkormányzat saját bevételét képezzék – írták.

Az ombudsman szerint az alkotmányossági probléma így csak áthelyeződött, és egyben nagyobb is lett. A törvény ugyanis az önkormányzatoknak továbbra is indokolatlanul tág szankcionálási felhatalmazást ad, ami sérti a jogállamiság elvét és a jogbiztonság követelményét. A kifogásolt rendelkezések alapján eleve kétséges, hogy az önkormányzatok mely, egyébként sem bűncselekménynek, sem szabálysértésnek nem minősülő magatartásokat nyilváníthatnak "közösségellenes magatartásnak" – olvasható a közleményben.