18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ez a poszt a következő Percről percre része:

Még egy nap az oligarchákkal

Éden Anikó egy jobbikos vendége a Házban, lesz rengeteg oligarcházás, sőt szálasizás is. Szóval érdekes nap várható a Parlamentben, izguljunk percről percre!

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egy lépéssel közelebb az alaptörvény első módosításához

    Újra csak kétnapos ülést tart a parlament, mely a pünkösd miatt kedden ül össze először a héten. Három új törvényt fogadnak csak el, de durván szétmódosítják a jogrendszer deregulációját célzó törvényt. Ez eredetileg csak jogszabályokat vezetett volna ki a jogrendből, de a kormánypárti frakció munkája után tucatnyi törvényt módosít.

  • A napirend előtti felszólalások alapján fel se tünne, hogy már két éves Orbán Viktor második kormánya. Volner János és Jávor Benedek bármelyik ülésnapon elmondhatná, hogy "megszorító politika helyett építő [...] gazdaságpolitikára van szükség", vagy hogy "padlógázzal a zsákutcába". A szocialista Lukács Zoltán "kurucok és labancok" című felszólalása sem sejtet semmit. A kereszténydemokrata Vejkey Imre "az összmagyarság ünnepe" című felszólalása túlzásnak tünne. Így a Fidesz távozó frakcióvezetője, Lázár János kénytelen mindenkit emlékeztetni rá, hogy "két év".

  • "Valóban minden rendben van a földpályázatok körül?" - adja meg kérdésével az interpellációk alaphangját a szocialista Gőgös Zoltán, aki után a jobbikos Szilágyi György már direktbe rákérdez az oligarchákra, akik mindenütt ott vannak. A lendületet az elempés Ertsey Katalin töri meg, akit az érdekel, mit tesz a kormány a tanyán élő idős nőkért.

  • A feszültséget páros öninterpellációval igyekszik oldani a Fidesz, Balla Mihály és Gruber Attila a Bolíviában negyedik éve fogva tartott Tóásó Elődről kérdez. Utána a szocialista Göndör Zoltán kérdezi a fejlesztési minisztert, hogy direktbe lopnak, vagy csak nem értenek hozzá. A varázsszót ismét a Jobbik mondja ki, Kepli Lajos szerint az oligarchák már a szemétben vannak.

  • Hetedikként egy újabb, fogyasztóvédelmi öninterpelláció következik a kereszténydemokrata Spaller Endrétől. Nyolcadikként pedig a független Vadai Ágnes interpellálhat, aki attól tart, hogy Horthy és Nyírő után Szálasi Ferencet is rehabilitálják. A végére két jobbikos maradt, már ha lesz alkalmuk elmondani interpellációikat a földről, amit nem véd meg a Fidesz (Németh Zsolt), illetve a rendőrségi állomány megoszlásáról a pénzbehajtási és a tényleges munkát végző csoport között (Mirkózcki Ádám).

  • A méltán legendás alagsori menza nemcsak a parlamenti dolgozók és az újságírók kedvelt étterme, gyakran fordulnak meg itt képviselők is. Ma például a nyugdíjvédelmi biztos, Selmeczi Gabriella is itt étkezett. Selmeczi spenótfőzeléket (279 forint) evett tükörtojással (137 forint), desszertnek pedig mákos gubát porcukorral (341 forint).

  • Mindannyiunk meglepetésére felbukkant a Házban a Viasaton a múlt héten véget ért Éden hotel egyik döntőse, Anikó. Anikó, a legendás Hiper fehérgalléros, sötétkék kiskosztümöt, szolid sminket és az elmaradhatatlan műszempillákat viselte. A realityceleb Szilágy György jobbikos képviselő társaságában érkezett, akivel az alagsori dohányzó udvarból az imént már emlegetett alagsori menzára indult. Anikó pártszimpátiájáról nem sokat tudtunk meg a műsorban, de az kiderült, hogy ha kívánságműsor van, magyar létére (az ő szófordulata) természetesen a Holdviolát kéri.

  • A hétvégén a román miniszterelnököt is megbotránkoztató Kövér László a szokásosnál rövidebb késéssel érkezett. Pechjére két perccel a hivatalos kezdés után az ülésterem még kongott az ürességtől.

  • Kövér bejelentette, hogy kelló számú aláírás érkezett ahhoz, hogy politikai vitát kezdjenek az Orbán-kormány két évéről. Hogy mikor, azt majd elhatározzák.

  • Megszorítások helyett növelni kéne az emberek életszínvonalát, vetette fel napirend előtt a Jobbik vezérszónoka és új alelnöke, Volner János. Azt is megtudtuk, hogy a Jobbik gazdaságpolitikájának középpontjában az emberek vannak, szemben a szocialista-fideszes megszorítások spiráljával, ami adóemelésből, visszafogott gazdaságból majd újabb adóemelésből áll. Öngerjesztő folyamat, mondta ez utóbbiról, és azt is, hogy a Széll Kálmán 2.0 minden magyar állampolgárnak hatvanezer forintjába kerül. És ezért van gazdasági visszaesés.

  • "Mi történt az energetikai ágazatban?" - tette fel a kérdést Volner, majd meg is válaszolta. Négy erőmű csődbe ment, a magyar cégek meg kiszorulnak az áramtermelésből. "Egyes szociológusok" számításaira hivatkozva négymillió, a szegénységi küszöb alatt élő magyarról beszélt még, és arról, hogy a fiatalok fele ki akar vándorolni. "A kormány nem megerősítette a középosztályt, hanem kettészakította azt, az országot pedig latin-amerikai útra terelte" - mondta. És még az államadósság is nőtt 1400 milliárd forinttal annak ellenére, hogy pont ugyanennyit költött az államadósság csökkentésére az elkobzott magánnyugdíjvagyonból. Végül, ceterum censeóként az államadósság újratárgyalását kérte.

    01
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • A kormány nevében válaszoló Cséfalvay államtitkár még egyet is értene Volnerral az ipar megerősítésében, de miből? "Eladósodott országot örökölt a kormány" - mondta, ezért is lett az első számú közellenség az adósság. Ha ezt leküzdöttük, azután lehet a gazdaság fellendítésével foglalkozni, mondta. Az államadósságot meg nincs értelme nominálisan számolni, azt a GDP arányában kell nézni. Úgy pedig csökkent, majdnem egy egész százalékot. És még a lakosság eladósodása is csökkent csaknem ezermilliárd forinttal. Ezután a tehermegosztásról beszélt, ami a válságadók kormányzati elnevezése. "Életszínvonalat nem lehet adósságból fenntartani" - zárta bonmot-val.

  • Az LMP vezérszónoka, Jávor Benedek "padlógázzal a zsákutcába" címen emlékezik meg az Orbán-kormány két évéről. Az LMP azt remélte, hogy a kétharmad nekiáll a társadalmi alrendszerek reformjának, ehelyett a kormány szűkítette a hozzáférést a felsőoktatáshoz. Az egészségügyben pedig átfogó reform helyett "a gyógyszerkassza kifosztásának lehettünk szemtanúi". Ez szerinte abban nyilvánul meg, hogy az állam már csak fele annyit költ az állampolgárok gyógyszereire, egyfajta fordított rablás lehet tehát.

    03
  • A kormány emellett elsunnyogja az ügynökaktákat és rehabilitálja a két világháború közti világot is. És szegényellenes is. Jávor remélte, hogy a kormány javít a gazdaság helyzetén, de nem. Kiszámíthatatlanság, ötletszerűség, növekvő adóterhek és recesszió lett a felemelkedés helyett. A 28 éven aluliak közel egyharmada munkanélküli, az államadósság pedig úgy mozog a hibahatáron belül, hogy a kormány lenyúlt 3000 milliárd forintnyi magánnyugdíjbiztosítási vagyont, sorolta. De a legnagyobb bűn a korrupt mutyirendszer felszámolására tett ígéret elhanyagolása, mondta, majd ennek apropóján közgépnyergessimicskázott. "A baj az, hogy a kormány nem tanul" - zárta.

  • "Nem a zsákutcában, a boxutcában vagyunk. Olyan munkát végeztünk a parlamentben, hogy új kerekeink, teli tankunk legyen" - felelte Jávornak Rétvári Bence közigazgatási államtitkár, aki szerint az ellenzék mindezidáig arra panaszkodott, hogy a Fidesz túl sokat tesz. A kormány célja, hogy mindenkinek magasabb legyen az életszínvonala, cáfolt rá az előtte felszólaló kormánytagra, Cséfalvay államtitkárra, aki szerint adósságból nem lehet életszínvonalat fenntartani. "Ez a kormányzat a leszakadók védelmében 1500 milliárd forintot vett el a nemzetközi multicégektől" - mondta még a tehermegosztásról.

    04
  • "Hadd mondjak önnek két darab számot. 59 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma és 160 milliárd forint maradt az embereknél az arányos adórendszerben" - mondta. És még 262 ezer vállalkozás is nyertese az elmúlt két évnek, mert csökkent a társasági adójuk. A nyugdíjak értékét meg nemcsak megtartották, hanem növelték is - az inflációval. Beszélt még 3300 új rendőrről és a devizahitelesek megmentéséről is.

  • Kövér László üdvözölte Antonio Horváth-Kiss urat, a chilei szenátus tagját, aki Jakab István meghívására érkezett a házba.

    05
  • A kereszténydemokrata Vejkey Imre az összmagyarság ünnepének nevezte a május 26-i csíksomlyói búcsút, amin ugyan sokan csak lélekben tudtak részt venni. Utána sokat beszélt a szentlélek kiáramlásáról, amit pünkösdszombaton ünnepel a katolikus egyház. Megtudtuk azt is, hogy a kommunizmus II. János Pál pápa szavaira omlott össze.

    06
  • A kormány nem kívánt válaszolni, így máris a szocialista Lukács Zoltán beszélhet kurucokról és labancokról. "Ma ünnepli fennállásának második évét a Nemzeti Oligarchák Kormánya!" - kezdte felszólalását, majd arról beszélt, hogy a kormány ugyan beindította a motort, de a sebességváltót hátramenetben hagyta. 2010-hez képest például tíz százalékkal nőtt a felszámolások száma a kkv-szektorban. A felszámolt társaságok ötöde építőipari cég, és az építőipar valóban válságban van, leszámítva egy céget. "A Közgép ezekben a válságos időkben is többmilliárdos pluszt tud elérni. A honlapján pedig büszkén hirdeti, hogy bevételei nagy része állami megrendelés" - mondta, majd a 300 milliárdos elnyert támogatásról beszélt.

    07
  • "A Közgép elnyer mindent, ha a Közgép indul, más már nem is indul" - mondta a közbeszerzésekről. Majd arról beszélt, hogy Tatabányán meg a Publimont Kft-nek adták a városi hírdetési felületeket. A focicsapatot pedig a Mészáros és Mészáros Kft-nek adták, melynek tulajdonosa a felcsúti akadémiatulajdonos polgármester. Lukács szerint az orbáni nagytőkések nem a nemzetközi vállalatok, hanem a kkv-k elől viszik el a pénzt. "Ez a labanc politika" - utalt arra, hogy Orbán szerint aki a nemzeti nagytőkét támadja, az labanc. "Már nem csak a ló lába, hanem az egész ló kilóg" - mondta a kormányról.

  • "Néhány pontra válaszolnék, először is az építőiparra" - válaszolta Cséfalvay Zoltán Lukácsnak. Mint mondta, az építőiparnak volt egy nagy felfutása, amögött a devizahitelek felfutása állt, ami után maradt örökségként a devizahitelesek problémája. Az ország sikereihez erős kkv-szektorra van szükség, mondta Cséfalvay, aki szerint az országot dualizmus jellemzi, vannak a hatékony multik és a hatékonytalan hazai kisvállalatok, amelyek nem képesek exportra termelni. "A kérdés, hogy hogyan lehet a dualitás két ágát úgy összekapcsolni, hogy ezzel a magyar gazdaság erősödjön". A cél Cséfalvay szerint nem a nemzeti nagytőke, hanem az erős középvállalkozói réteg megteremtése.

    08
  • "Ami pedig az ön által említett különböző kifejezéseket illeti, oligarchák, ilyesmi, minden adat arra utal, hogy az állami újraelosztás csökken" - mondta még Cséfalvay. "Olyan államot építünk, amely egyre kisebb arányban végzi az újraelosztás feladatát. Karcsú és hatékony állam felépítése a cél" - mondta.

  • "Mielőtt mondandómba belevágnék, Lukács Zoltánnak csak annyit mondanék, hogy ha találkozni akar azokkal, akik az országot tönkretették, forduljon hátra. Ha oligarchákkal akar megismerkedni, akkor is" - kezdte kétévértékelő beszédét Lázár János. Szerinte komoly hibát követtek el 2010-ben, mert csődöt kellett volna jelenteniük, és akkor a népharag elviszi a szocialistákat, és akkor nem kéne a hülyeségeiket hallgatni. De nem jelentettek csődöt, hanem inkább folyamatosan dolgoznak "a nagy átalakítórendszereken".

    10
  • "Ami pedig néhány karizmatikus irányjellemzőt mutat, ez a kormány 22 év után vette a bátorságot, és megadóztatta a bankszektort. Ha mást nem tettünk volna, ez is elég volna" - mondta Lázár, aki szerint a szocialisták is megadóztathatták volna a bankokat és az energiaszektort. "Önöknek ehhez nem volt bátorságuk, mert születése óta az MSZP strómanpárt" - mondta. "Ami pedig az oligarcházást és a Közgép Zrt.-t illeti, arról szólnak a hírek, hogy a Közgép nyerte a pályázatok 14 százalékát. Miért nem arra alakítunk vizsgálóbizottságot, hogy ki nyerte a maradék 86 százalékot" - mondta még. "Van egy új jelenség az elmúlt két évben, amire eddig nem volt példa. Ebben a parlamentben ülnek képviselők, akiket amerikai gazdasági és politikai érdekcsoportok pénzelnek" - mondta, és néven is nevezte az MSZP-t és az LMP-t. "Mi a magyar adófizetők pénzéből a magyaroknak és Magyarországnak csináltunk politikát" - zárta élete tán utolsó frakcióvezetői felszólalását a miniszterelnökségre távozó Lázár.

  • Kövér László Józsa István szocialista képviselőt fegyelmezte, majd Székelyhidi László képviselőre emlékezett, aki a hétvégén hunyt el.

    11
  • És tényleg utoljára hallhattuk frakcióvezetőként Lázár Jánost, aki Kövér bejelentése szerint mai hatállyal lemondott posztjáról. Helyét június 2-tól Rogán Antal veszi át.

  • Íme egy pompás animgif a politikai munkásságáról, Sixx jóvoltából.

    hiper (1).gif
  • Miután változatlan formában elfogadták a mai ülés napirendjét, máris rátértek az interpellációkra. Elsőként a szocialista Gőgös Zoltán kérdezte a vidékfejlesztési minisztert a földpályázatokról. Mint mondta, meglepetéssel értesült, hogy a kormány szerint minden rendben van, amikor maga a miniszter Mezőcsáton még felülvizsgálatot ígért. És azt is, hogy a gazdák előzetesen megegyezhetnének a pályázatokról. Amivel amúgy Gőgös egyetért, mert eleve ezt javasolta, csak a kormány ezt eddig mutyinak nevezte. Pedig hogy lehetne mutyi, amikor amúgy is fixáras a földbérlet. Majd néhány gyanús földügyletet említett - a kulcsszó Felcsút volt. Végül azzal zárt, hogy a helyi gazdálkodók helyett politikai kegyenceket juttattak földekhez. "Belátják, hogy ez így tovább nem mehet?" - kérdezte.

  • "Így jár, aki a Népszabadságot olvassa, ahelyett, hogy elfogadnák a gazdák meghívását" - válaszolta Gőgösnek Budai, aki szerint Gőgös nem mert elmenni egy falufórumra. Mint mondta, ő nem azt mondta, hogy voltak hibák, hanem hogy hiba volt csak egyéves állattartást előírni a pályázatokon. "Ön most olyan dolgokat kifogásol, amire egyszerűen nem hajlandóak" - hagyott félbe egy mondatot. Budai szívesen elmegy Gőgössel olyan fórumokra, ahol kizárólag földpályázaton nyertes vállalkozók vannak. "Higyje el, hogy a magyar gazdáknak nem az önök segítségére van szüksége. "Az a baj, államtitkár úr, hogy ön összevissza hazudik" - felelte blikfangosan Gőgös képviselő, majd megígérte Budainak, hogy csütörtökön hatkor leviszi Kaskantyúra.

    A képviselő nem fogadta el a választ, a parlament igen.

    13
  • Éden Anikó kísérője, a jobbikos Szilágyi György oligarchaügyben interpellálta a vidékfejlesztési minisztert. Szerinte a pályázatokon vagy az oligarchák nyernek, vagy eredménytelennek minősítik a pályázatokat, hogy érintetlenek maradjanak az oligarchaföldek. Oligarchaföldre szerinte példa Raskó György földje - Raskó az MDF-kormányban volt mezőgazdasági tisztviselő. Ezután a felcsúti Junep Nikolettet említette, aki a nemzeti vidékfejlesztési stratégiáról beszélt úgy, hogy közben Felcsúton nyert 88 hektár termőföldet, miközben a vidékfejlesztési tárca köztisztviselője.

    14