Nem akart nemzetgazdasági károkat a lelépő cégvezér

2012.05.29. 13:40
Május végén távozik a felszámolás alatt álló Emfesz ügyvezető igazgatói posztjáról Góczi István. A cégvezető szerint 24 milliárd forintos tartozásállományt hagy a háta mögött.

A stockholmi választott bíróság és a magyar Kúria után néhány hete a moszkvai választott bíróság is arra a megállapításra jutott, hogy Góczi István ügyvezető igazgató 2009 áprilisában jogtalanul adta el egy dollárért az akkor még 200 milliárdos éves forgalmú Emfesz gázkereskedő kft-t egy svájci offshore cégnek.

Az Emfesz azonban a sokadik elmarasztaló bírósági ítélet ellenére sem kerül vissza egykori tulajdonosához, az ukrán Dmitrij Firtas érdekeltségébe tartozó Mabofi Holdings-hoz, mert nem sokkal a Kúria februárban megszületett - egy korábbi másodfokú ítéletet jóváhagyó - döntése előtt felszámolási eljárás kezdődött a cégnél, és felszámoló biztos vette át az irányítást.

Góczi István kedden a sajtó képviselői előtt búcsúzva elmondta, hogy május végén ő is távozik a cégtől, miután az elmúlt hónapokban sikerült lezárni a kft. nagy értékű szerződéseit. Az Emfesznek mintegy 600 ezer szerződése volt, és amikor 2011. január 5-én a Magyar Energia Hivatal felfüggesztette gázkereskedési jogát, több mint egymillió magánfogyasztót érintett a kényszerű átállás.

A felszámolási eljárás során elkészült összesítésekből az állapítható meg, hogy az Emfesznek jelenleg 100 millió dolláros (több mint 24 milliárd forintos) adósságállománya van. A tartozás Góczi szerint főként az olyan nagykereskedőket érinti, amelyeket hosszú távú szerződéseik ellenére nem tudtak kielégíteni, miután 2009 tavaszán Ukrajnában leállították az olcsó gáz szállítását.

A távozó igazgató azt nem tudta megmondani, hogy az eljárás végén a tetemes adósság mekkora hányadát tudják majd rendezni. Góczi szerint az Emfesznek is vannak kintlevőségei, de többségében azok behajtása is perektől függ. Az igazgató elmondta, hogy a volt tulajdonos, Dimitrij Firtas is tartozik 300 millió dollárral az Emfesznek, amit el is ismert, ám nem hajlandó kifizetni.

Góczi az Index kérdésére azt állította, hogy az Emfesz offshore milliárdjait érintő ausztriai nyomozás „nem több, mint egy kabátlopási ügy”, „volt valami, de nem az, aminek látszik”. Korábban az Index számolt be arról, hogy az osztrák rendőrségen nyomozás indult azzal kapcsolatban, hogy hova tűnt az a 16 milliárd forintnyi valuta, amely a gázcégtől egy Light & Power nevű Brit-Virgin szigeteki cég számlájára vándorolt. Góczi elmondta, hogy valóban volt szerződés az Emfesz és a Light & Power között, de annak megkötését még az ukrán tulajdonos engedélyezte azért, hogy pontos információt kapjanak az ukrán gázmix összetételéről. Góczi szerint a Light & Power naponta küldött olyan adatokat, amelyek tényleges bevétel-növekedést hoztak az Emfesz számára.

Sajnálom, hogy az Emfesz ebbe a helyzetbe keveredett, nem akartam, hogy a cég nemzetgazdasági kárt okozzon Magyarországnak – mondta Góczi hozzátéve: ő mindig azon volt, hogy a számos hazai iparágnak olcsó energiaforrást jelentő konstrukció hosszabb távon megmaradjon, de szerinte a tulajdonos, Dimitrij Firtas, és a Mabofi magyar vezetője, Knopp András semmi mással nem voltak elfoglalva, mint azzal, hogy őt „diszkriminálják”.