Edit
9 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Felmentették a gyilkos kutyák gazdáját

2012.05.30. 17:51
Az Egri Törvényszék bizonyítottság hiányában felmentette a gondatlanságból elkövetett emberölés vádja alól szerdán azt a férfit, akinek három kutyája halálra mart egy idős embert tavaly februárban, a Heves megyei Rózsaszentmártonban.

A vádlott, S. Krisztián, akinek szomszédja volt a 88 éves áldozat, tagadta bűnösségét. Azt mondta, máig nem tudja, miként szabadultak ki a kutyák a 150-180 centiméter magas, szilárd kerítéssel körülvett udvarról.

Az ítélet nem jogerős. A vádlott azért fellebbezett, hogy bűncselekmény hiányát kimondva mentsék fel, az ügyész ugyanakkor a bűnösség megállapítását kéri a bíróságtól.

A vádlott három, egyenként 60-70 kilogramm súlyú nagytestű kutyája – egy németjuhász, egy amerikai bulldog, illetve a két eb ivadéka  – máig nem tisztázott körülmények között, 2011. február 28-án szabadult ki a portáról, majd megtámadták és halálra marták az idős férfit. A kiérkező rendőrök az egyik állatot lelőtték, a másikat megsebesítették, végül a sebesült kutyát és a harmadikat is elaltatta az állatorvos.

S. Krisztián, akit láthatóan megviseltek a történtek és rosszul is lett a tárgyaláson, a bíróságnak elmondta, soha nem tanította agresszivitásra az állatokat, sőt szeretettel nevelte őket. A magas, többször megerősített kerítésen belül az ebek szabadon mozogtak és a kertkaput is rendszeresen zárva tartották. A történtek után többször és tüzetesen megvizsgálta a kerítést, ám semmilyen gyenge pontot, vagy rést nem talált.

Az áldozat egyébként jó viszonyban volt az állatokkal, sokszor találkozott velük, olykor-olykor még etette is őket – mondta a vádlott, aki a támadás idején nem volt otthon, hajnal óta Hatvanban dolgozott.

A tanúk egy része úgy vallott, hogy a ház előtt elhaladva féltek a kutyáktól, ám erre a vádlott azt mondta, hogy a többi kutyához hasonlóan ezek az állatok is megugatták a járókelőket, amiről nem tehet. Más tanúk viszont kifejezetten szelídként írták le az ebeket, volt aki megemlítette, hogy a gyermekei lovagoltak is a hátukon.

A bíróság végül úgy döntött, hogy kétséget kizáróan nem állapítható meg a vádlott gondatlansága, ezért első fokon, nem jogerősen felmentette a férfit a vád alól.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport