Pénzbüntetéssel megúszták a jogtalan fogva tartást egri rendőrök

2012.05.30. 18:45

Jogtalan fogva tartás bűntettének elkövetésében mondta ki bűnösnek az Egri Törvényszék azt a két egykori rendőr tiszthelyettest, akik 2009. december 11-én éjjel szolgálati autójukkal egy Heves külterületén lévő tóhoz vittek és otthagytak egy 30 év körüli roma férfit - számol be a bíróság döntéséről a heol.hu.

Az áldozat, M. András szerint ennél több is történt. Legalábbis az ügy kipattanásakor azt állította, hogy péntek éjjel egy szórakozóhelyről szüleihez tartott, amikor megállt mellette egy rendőrautó. A kiszálló egyenruhások egy gáz-riasztópisztollyal közvetlen közelről fejen lőtték, majd ütlegelték. Végül a rendőrautóba tuszkolták, és a város határában, egy tó közelében kidobták az autóból. Ügyvédje, Magyar Elemér szerint védence azt is elismerte, hogy ittas volt.

Az eset után M. Andrást az egri kórházban meglátogató ügyvéd azt nyilatkozta, hogy a férfi arcán égési sérülések láthatóak, orránál ütések, rúgások nyomai, térdén egy vérző seb, s a bordái is érzékenyek a nyomásra. Sérülései nyolc napon belül gyógyulóak voltak. Magyar Elemér szerint a férfit bántalamzó rendőrök cigányoztak is.

A két tiszthelyettest egy gyors fegyelmi tárgyalás után egy héten belül leszerelte a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság.

Az M. András által említett verést az ügyészség nem tette a vád tárgyává. Ugyanakkor a vádiratában a két egykori tiszthelyettes és a velük szolgálatban lévő két, akkor még rendészeti szakközépiskolás felelősségre vonását indítványozta társtettesként elkövetett jogellenes fogvatartás miatt.

A bíróság végül a két egykori tiszthelyettest mondta ki bűnösnek. Nekik 90-90 ezer forint pénzbüntetést kell megfizetniük. Az ítélet nem jogerős, mert az ügyészség és a védőügyvédek is három nap gondolkodási időt kértek, hogy fellebbeznek-e. A két akkori szakközépiskolást ugyanakkor jogerősen felmentették.