Két hónapja van a nemzetnek 16 kérdés megválaszolására

2012.05.30. 15:06
Alapvetően a munkahelyteremtéssel, de a vállalatok adóztatásával, a cafetéria pénzre váltásával és a luxusáfával kapcsolatban kéri ki a választók véleményét a kormány. A válaszokat augusztus 31-ig várják. A válságadók ügye közben eldőlhet, de legfeljebb majd a válaszok függvényében módosítanak a szabályokon, mondta utolsó szóvivői sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter.

Utoljára beszélt a miniszterelnök szóvivőjeként Szijártó Péter. Témája a nemzeti konzultáció újabb fordulója volt. Mint mondta, a nép megkérdezésével tartják magukat választási ígéretükhöz, de a döntés felelősségét nem testálják át a választókra. Beszélt az eddigi konzultációkról is, például az alkotmányozást megelőzőről. Állítása szerint a nép összes kérését teljesítették, ahogy a szociális konzultáció eredményeit is beépítették a kormány programjába.

Most összesen 8202500 kérdőívet küldtek ki a 18 éven felüli állampolgároknak. A konzultáció ára személyenként 105 forint, ebben a kiküldéstől a feldolgozásig minden benne van. "Egy ilyen konzultáció költsége nagyjából egyhatoda egy népszavazás költségének" - mondta. Az első százezer ember május 29-én kapta meg a kérdőívet, az utolsó kérdőíveket június 24-én kézbesítik. Augusztus végéig tervezik feldolgozni az adatokat.

"Statisztikai adatbázis jön létre, a személyes adatokat elkülönítetten kezelik" - mondta az adatvédelmi aggályokra.

A kérdőíven 16, alapvetően a munkahelyteremtéssel kapcsolatos kérdés van. Ennek apropóján elmondta, hogy a statisztikai adatok szerint 80 ezerrel van több ember állásban, mint a kormányváltáskor.

Tizenhat kérdés

1. „Vannak, akik azt javasolják, hogy a 20 főnél kevesebb embert foglalkoztató magyar vállalkozásoknak biztosítani kell az átalányadózás lehetőségét, mert így jobb eséllyel tarthatják meg alkalmazottaikat a válság közepette. Mások szerint nincs szükség a kis cégek ilyen módon történő megsegítésére.”

2. „Vannak, akik szerint adó- és járulékmentessé kellene tenni a bérét azoknak, akik már nyugdíjba mehetnének, de tovább dolgoznak. Mások azt mondják, nem kell segíteni a nyugdíjas korúakat, hogy a munka világában maradjanak.”

3. „Vannak, akik szerint a gyermekes családok szocpol támogatását ki kellene terjeszteni új személyautó vásárlására is. Mások szerint nem kell tovább támogatni a családokat.”

4. „Vannak, akik szerint továbbra is méltányos tehermegosztásra van szükség az állam, a nagyvállalatok, illetve a bankok és az emberek között akkor is, ha ez ellentétes az EU elvárásaival. Mások szerint a bankoknak és nagyvállalatoknak kisebb részt kell vállalni a válság terheiből, mert így tudják eredményessé tenni gazdálkodásukat és segíteni a gazdaságot.”

5. „Vannak, akik szerint a magyar kormánynak kiemelten támogatnia kellene a nők, különösen a kisgyermekes anyukák munkába állását. Mások szerint erre nincs szükség, a kisgyermekes anyuka inkább maradjon otthon a gyermekével.”

6. „Vannak, akik szerint szükséges a minimálbér folyamatos emelése a magyar emberek biztonságos megélhetése érdekében. Mások szerint nincs szükség a minimálbér emelésére, mert az rontja a cégek versenyképességét.”

7. „Vannak, akik szerint adókedvezményt kellene kapniuk azoknak a cégeknek, amelyek új munkahelyeket hoznak létre. Mások szerint az adókedvezmény nem ösztönöz munkahelyteremtésre.”

8. „Vannak, akik szerint az államnak több eszközzel, jobban kellene segítenie a fiatalokat az elhelyezkedésben. Mások szerint a fiatalok elég segítséget kapnak az államtól.”

9. „Vannak, akik szerint a munkanéküliség által leginkább sújtott területeken szabadvállalkozási zónák kialakítására lenne szükség. Külföldi példák bizonyítják, hogy az ilyen zónákban, ahol az új vállalkozások komoly adókedvezményeket kapnak, gyorsan tudnak nagyszámú munkahelyet teremteni a helybelieknek. Mások szerint nem kell szabadvállalkozási zónákkal ösztönözni a munkahelyteremtést.”

10. „Vannak, akik úgy gondolják, az államnak vissza kell szorítania a monopolhelyzetben lévő nagyvállalatokat. Mások szerint nem kell föllépni a monopóliumok ellen; rendjén van, hogy a nagyhal megeszi a kishalat.”

11. „Vannak akik szerint nem szabad megengedni, hogy a létfenntartáshoz szükséges szolgáltatásokat (víz, villany, gáz, szemétszállítás, távfűtés) biztosító cégek, üzletek haszonra törekedjenek, és ezért köztulajdonban kell tartani őket. Mások szerint helyes, hogy ezek a vállalatok  profitérdekeltek.”

12. „Vannak, akik szerint az ország legnehezebb sorsú településein támogatni kell olyan szociális szövetkezetek működését, amelyek hasznos pénzkeresetet biztosítanának azoknak, aki korábban csak segélyekből tudtak megélni. Mások szerint nem segítenek az ilyen megoldások.”

13. „Magyaroroszág sokat tett eddig a bajba jutott devizahitelesek megmentéséért a kilakoltatási moratórium bevezetésével, a kedvezményes végtörlesztés és az árfolyamgát rendszerével, de vannak, akik szerint ez nem elég, további lépések szükségesek. Mások szerint nem kell többet tenni a devizahitelesekért.”

14. „Vannak, aki úgy vélik, méltányos lenne a válság idején, ha az alacsonyabb jövedelműek a cafetériát készpénzben kapnák. Mások szerint a cafetéria rendszeren nem kell változtatni, mert a bérkompenzáció elegendő segítség a kisebb keresetűeknek.”

15. „Vannak, akik szerint az lenne a méltányos, ha az általános forgalmi adó érzékenyebb lenne, vagyis a létfenntartáshoz szükséges cikkek után alacsonyabb, a luxuscikkek után viszont megasabb áfát kellene fizetni. Mások szerint nincs erre szükség.”

16. „Vannak, akik szerint a kormánynak a válság idején is meg kell védenie a nyugdíjak vásárlóértékét. Mások szerint erre nincs lehetőség.”

Szijjártó arra kért "minden magyar embert" hogy töltse ki a kérdőívet, hogy a kormány olyan döntéseket hozhasson, amit az emberek többsége támogat.

Kérdésre, hogy a kormány megtarthatja-e a válságadókat, amelyeket elméletben jövőre ki kéne vezetni, Szijjártó azt mondta, a kérdésben egyértelműen fogalmaztak, a válságadókat három évre vezették be. De az is egyértelmű szerinte, hogy a cégeknek is ki kell venni részüket a közteherviselésből. A luxusáfa mértéke magasabb lehet a mostani 27 százaléknál.

A kérdésre, hogy ha a cafetériát készpénzben kéne utalni az alacsony jövedelműeknek, az továbbra is kedvezményesen adózó juttatás lenne-e, Szijjártó egyáltalán nem válaszolt.

Arra az észrevételre, hogy a parlament már tárgyalja a válságadókat kiváltó új adókat, hogyan tudják abba beilleszteni az augusztus 30-ig visszaérkező kérdőívek válaszait, megintcsak kitérő választ adott. "Ha ez változtatásokat tesz szükségessé bizonyos jogszabályokban, azokat a változtatásokat meg fogjuk tenni".  • Tippek
  • Hírek