A KDNP nem akar kötelező iskolaőröket

2012.05.31. 11:35

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) azt javasolja, hogy az iskolaőrök alkalmazása az oktatási intézményekben ne legyen kötelező jellegű. Üdvözlik a belügyi tárca erőfeszítéseit és szükségesnek tartják a biztonság erősítését, de a végsőkig ragaszkodnak ahhoz, hogy az iskolákban elsősorban a nevelés eszközei érvényesüljenek. Ugyanakkor bizonyos esetekben az igazgató javaslatára, a szülőkkel egyetértésben szükség lehet szakember segítségére, mondta sajtótájékoztatóján Michl József, a párt országgyűlési képviselője.

Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője azt mondta, az az álláspontjuk, hogy azoknak, akik ezt a feladatot betöltik, egyfajta pedagógusképzésben kell részesülniük. A kormánypárti politikus kitért arra, hogy egyes iskolákban deviáns gyerekek és szülők terrorizálják a tanárokat és a többi gyereket. A jelenség ellen határozottan fel kell lépni, mondta.

Ugyanakkor a másik oldalról, ahol rend van, ott nincs szükség iskolaőrre, és találkozni lehet azzal az aggodalommal, hogy adott esetben nehogy túllépjék hatáskörüket. Ezt az aggodalmat akkor lehet eloszlatni, ha differenciált megoldásban gondolkodnak, fűzte hozzá.

Michl azt mondta, felvetésükről már egyeztettek Pintér Sándor belügyminiszterrel, aki nyitottnak mutatkozott ebben az ügyben, így reményeik szerint javaslataik beépülnek a törvénymódosításba. Szerinte az elmúlt tíz évben sokat romlott az iskolák biztonsága, aminek okát abban látta, hogy sokkal rosszabb lett a pedagógusok társadalmi megbecsültsége, illetve az értékalapú nevelést felváltotta az értékrelativizmus.

Felidézte, hogy több próbálkozás is volt a helyzet javítására, de ezek általában megálltak egy-egy bizottság felállításánál, vagy konferenciák szervezésénél. A kereszténydemokrata politikus felhívta a figyelmet a tervezett BM-módosítás azon pontjára is, amely szerint a rendőröknek nemcsak lehetőségük, hanem kötelezettségük is lenne a napközben, iskolaidőben az utcán csellengő gyermekeket megszólítani.

Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa május elején jelentette be, hogy nem ért egyet azzal a tervezett törvénymódosítással, amely megelőző intézkedések helyett akár testi kényszer alkalmazására is jogosult iskolaőrökkel akadályozná meg az iskolakerülést. Az ombudsman a tervezet átdolgozását kéri a kormánytól.  • Tippek
  • Hírek