Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Az ajkai iskola is a Hit Gyülekezeté

2012.05.31. 15:03 Módosítva: 2012.05.31. 19:37
Öt évig a Hit Gyülekezete működtetheti az Ajkai Szakképző Iskola és Kollégiumot – így döntött a város képviselő-testülete csütörtöki ülésén.

A szocialista vezetésű önkormányzat a fenntartói jogot a 2012/13-as tanévtől kezdődően adja át az egyháznak. A jelen lévő 14 képviselő közül a nyolc MSZP-s igennel szavazott a javaslatra, a Fidesz-KDNP hat képviselője nemmel szavazott. Az ülésre készített előterjesztés szerint a szakközépiskola dolgozói és szülői munkaközössége támogatták a fenntartóváltást. A szakközépiskolába 1200 tanuló jár.

Szülők ne legyetek  hazaárulók feliratú transzparensekkel tiltakoznak az ajkai önkormányzat képviselő-testülete ülésén
Szülők ne legyetek hazaárulók feliratú transzparensekkel tiltakoznak az ajkai önkormányzat képviselő-testülete ülésén
Fotó: Nagy Lajos

Az iskolaátadás több mint egy órán át tartó, indulatos hozzászólásokkal kísért tárgyalása közben két civil transzparenseket mutatott fel, amelyeken a "Ne legyetek hazaárulók!" felirat volt látható. Az ülésterem ajtajára a "Hazaárulók!"– feliratot ragasztották.

Fülöp Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában azt kérdezte, hogy a szülők által készített petíciót miért nem osztották ki a képviselőknek. Jáger László jegyző válasza szerint két szülőtől egy az iskolaátadás ellen tiltakozó, 118 aláírást tartalmazó aláírásgyűjtő ívet kapott, azonban az a közoktatási törvényben előírt egyetlen véleményezési feltételnek sem felel meg. A Veszprém Megyei Kormányhivatal határozathoz csatolt szakvéleménye szerint minden jogszabályi feltételnek megfelel a fenntartóváltás – ismertette a jegyző.

A tanárok az átvétel mellett áltak

Fenyvesi Zoltán (Fidesz-KDNP) szerint az iskola megsértette a szervezeti és működési szabályzatát, és a közoktatási törvényt is a szülők és a dolgozók véleményének kikérésekor, mert a többi között nem tartották be az előírt 15 napot a tájékoztatás és a szavazás között. Az ellenzéki képviselők véleménye szerint az alkalmazotti közösséget és a szülőket is félretájékoztatták.

Horváth József (MSZP) alpolgármester az ülést követően az MTI-nek elmondta: az önkormányzat minden törvényt betartva a többség véleményének figyelembevételével döntött. A fenntartóváltásról szóló megállapodásban rögzítettek szerint az önkormányzat bármikor felmondhatja a szerződést, ha a Hit Gyülekezete egyház nem tartja be az abban rögzített vállalásait. Ezek közül kiemelte a világnézeti semlegességet garantáló kitételt, és a pedagógusok közalkalmazotti juttatásainak biztosítását.

Korábban az önkormányzat az alkalmazotti közösségek többségének véleményétől tette függővé, átadják-e a Hit Gyülekezetének azAjkai Szakképző Iskolát és a Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézményt. A szavazást május 17-én zárták le az intézményekben, ebben eltérő eredmény született az átadásról: az Ajkai Szakképző Iskola tanárainak többsége támogatta, a Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény dolgozóinak többsége elutasította a fenntartóváltást.

Szerdán a Hajdú-Bihar megyei Hajdúsámson képviselő-testülete határozott arról, hogy öt éven át a Hit Gyülekezete működtetheti a településen a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményt.

A döntés után Hamza Gábor polgármesternek fel kellett függesztenie az önkormányzati testület ülését, mert több jelen lévő szülő hangosan kifakadt: "szégyelljék magukat!" – kiabálták az előterjesztést megszavazó képviselőknek, hozzátéve: a lelküket adták el a pénzért.

A képviselők ugyanakkor a korábbi tervektől eltérően úgy döntöttek, hogy a helyi Eszterlánc óvodát nem adják át az egyháznak.

Törvényes

Törvényesen adták át az Ajkai Szakképző Iskolát a Hit Gyülekezetének – válaszolta Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkára újságírók kérdésére az egyik ajkai általános iskolában tartott csütörtöki rendezvényen.

Az oktatási államtitkár arra a kérdésre, hogyan értékeli, hogy a szakközépiskolát a Hit Gyülekezete egyház veszi át, azt válaszolta: törvényesen bejegyzett egyházként joga van az iskola működtetésére, a törvényes döntést az emberek által megválasztott képviselő-testület hozta."Ha nem örül neki a város, akkor talán az önkormányzati képviselőkre kellett volna befolyást gyakorolniuk a lakosoknak, hogy ne így döntsenek" – mondta. Hozzátette: a helyi képviselők kötelessége, hogy az emberek akarata szerint járjanak el.

Személyes véleményeként megjegyezte: az egyház nyilatkozatában furcsának találta, hogy hitéletet nem akarnak élni az iskolában. Reményét fejezte ki, hogy a döntés előtt kikérték a szülők véleményét. Majd a jövő eldönti, hogy ez volt-e a jó út – jegyezte megHoffmann Rózsa.