Egymillió forintra bírságolták a Malt

2012.05.31. 17:09 Módosítva: 2012.05.31. 21:22
A Veszprémi Bányakapitányság a kiszabható legmagasabb eljárási bírsággal sújtotta a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt.-t (Mal), illetve 15 napos határidővel üzemszerűen működtetett pormentesítési rendszer kiépítésére kötelezte. A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség megtiltotta a timföldgyárnak a hulladék-ártalmatlanítási tevékenységet, a korlátozás azonban közvetlenül nincsen kihatással a gyár termelésére.

A Veszprémi Bányakapitányság szerdán ellenőrzést tartott az ajkai timföldgyár vörösiszap-tározóinál, hogy kiderítse, betartják-e a porkibocsátás (szakszóval: kiporzás) megszüntetésére vonatkozó határozatát. A múlt héten a bányakapitányság ötnapos határidővel kötelezte a céget arra, hogy szüntesse meg az üzemeltetésében álló vörösiszap-kazetták kiporzását. A bányakapitányság az ajkai timföldgyár IX-es és X-es tározójára írta elő a határidőt.

Bakonyi Zoltán, a Mal vezérigazgatója erre úgy reagált, a IX-es tározó előírások szerinti lefedésével 90 százalékban elkészültek, és dolgoznak az átszakadt (mintegy 25 futballpálya méretű) X-es tározó lefedésén is, de még ki kell kísérletezni azt a technológiát, amely működik, azonban erre nemhogy öt nap, de még a nyár végi határidő is tarthatatlan.

Nem lettek kész időre

Káldi Zoltán bányakapitány szerint az ellenőrzésnél megállapították, hogy a Mal Zrt. a kiporzás csökkentése érdekében május 22-től erőteljes intézkedéseket tett, de a határozatban foglaltaknak csak részben tett eleget. A bányakapitányság a IX-es, illetve a 2010-es vörösiszap-katasztrófában megsérült X-es tározó pormentesítése teljesítési határidejének hosszabbítására irányuló kérelmét elutasította. A döntésről szóló határozatot pénteken kézbesítik.

A bányakapitány szerint a cég megkezdte egy úgynevezett felületnedvesítő rendszer kidolgozását, a próbaüzem szerdán sikeresen megtörtént. Emellett a munkagépek megkezdték a kiporzás végleges megoldását szolgáló lefedési munkálatokat. A felületkezelő anyag kijuttatására megállapodást kötöttek.

A Mal Zrt. a megtett intézkedések ellenére a határozatban foglaltakat határidőre nem teljesítette, ezért a hatóság a kiszabható legmagasabb, egymillió forint összegű eljárási bírsággal sújtotta. Az ajkai timföldgyárnak a bírság mellett 15 napos határidőn belül üzemszerűen működtethető pormentesítési rendszert kell kiépítenie.

Az ellenőrzés szerint a IX-es kazetta végleges lefedéséhez még öt hektáron kell elteríteni a földborítást, amely megakadályozza a vörösiszap porszennyezését. Ezeknek a munkálatoknak a befejezésére harmincnapos határidőt adtak a gyárnak, ezen belül a vörösiszap felületkezelésére tíz napot – közölte Káldi Zoltán. Kitért arra is, hogy a bányakapitányság a teljesítési határidők betartása miatt fokozott ellenőrzést tart, és napi jelentés benyújtására kötelezte a céget.

Tilos a hulladékok elhelyezése

A zöldhatóság honlapján közzétett határozatában azonnali hatállyal megtiltotta a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-nek a vörösiszap-tározó térben végzett hulladék- ártalmatlanítási tevékenységet, amely tevékenység a cég egységes környezethasználati engedélyének egy részét jelenti.

Hecsei Pál, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi, és Vízügyi Főfelügyelőség igazgatója a tiltással kapcsolatban azt mondta: a határozat a termelésre közvetlen hatással nincsen, emiatt nem fog leállni az ajkai timföldgyár. A hatósági intézkedést a jogszabályi rendelkezések alapján hozták meg. Hozzátette: információik szerint a száraz technológiából származó mellékterméket egyébként sem a tározótérben, hanem a gyárban tárolják. A vörösiszap porzása miatti légszennyezést a korábban használt és le nem fedett tározók okozzák. A lépést mindenképpen meg kellett tenni – jegyezte meg.

A tiltás addig áll fenn, amíg a Mal a kiváltó okokat meg nem szünteti.