Eljárási hiba miatt visszadobta a médiatörvény módosítását Áder

2012.05.31. 01:46
Három héten belül megtette Áder János azt, amire Schmitt Pálnak több mint másfél év is kevés volt: visszaküldött egy elfogadott jogszabályt az Országgyűlésnek. A médiatörvény módosításáról van szó, amiben ugyanakkor nem tartalmi vagy alkotmányossági kifogásokat talált, hanem egyetlen esetben egy eljárási hibát. Ennek kijavítását kérte a törvényhozástól. Rogán Antal, a Fidesz új frakcióvezetője azt mondta, hogy lefolytatják az új eljárást.

Alkotmányos szempontból kifogástalannak találta az államfő a médiatörvény módosítását, de egy eljárási hiba miatt arra kéri a parlamentet, hogy foglalkozzék ismét a jogszabállyal. Áder János erről levélben tájékoztatta az Országgyűlést. A dokumentumot Altorjai Anita, a köztársasági elnök sajtófőnöke tette közzé.

Tartalomra pipa

A levélben Áder János emlékeztet arra, hogy az alaptörvény az államfő feladatkörébe utalja a törvények aláírását és kihirdetését. Ehhez az elnöknek meg kell vizsgálnia, hogy a jogszabályok formai, tartalmi és közjogi érvényességi szempontból maradéktalanul megfelelnek-e az alaptörvénynek.

"Ezzel a kötelezettséggel összhangban megvizsgáltam az Országgyűlés által 2012. május 24-én elfogadott, "A médiaszolgáltatásokkal és a sajtótermékekkel összefüggő egyes törvények módosításáról" szóló törvény tartalmi alkotmányosságát, és azt minden tekintetben kifogástalannak találtam. Megállapítottam, hogy a törvény ebből a szempontból maradéktalanul alkalmas arra, hogy aláírjam és kihirdessem" - fogalmaz levelében az államfő. (Hogy mit is módosítottak a médiatörvényen, arról itt olvashat.)

Alkotmányosságra pipa

"Ezt követően megvizsgáltam azt is, hogy a törvénymódosítás kétséget kizáróan eleget tesz-e az alkotmányosság minden formai kritériumának, és megállapítottam, hogy ebből a szempontból is minden tekintetben alkalmas arra, hogy aláírjam és kihirdessem.

Törvény elfogadása, bukta

Végül, de nem utolsó sorban megvizsgáltam azt is, hogy a törvény elfogadása minden tekintetben Házszabályszerűen történt-e.

E tekintetben meg kellett állapítanom, hogy a törvény elfogadása során az Országgyűlés - egyetlen esetben ugyan, de - eljárási hibát vétett, mely hiba következtében felvetődik a törvény közjogi érvényességének kérdése" - olvasható Áder János levelében.

Emiatt az elnök úgy döntött, lehetőséget biztosít az Országgyűlésnek arra, hogy a hibát mielőbb orvosolja. (Hogy milyen hibáról van szó pontosan, azt nem részletezte. Az MSZP ugyan kérte Ádert, hogy ne írja alá a módosítást, de tartalmi kifogásaik voltak.)

Kifogástalan munkát kér

"Ezt kívánja a jogbiztonság és az alkotmányosság elve. Őszintén hiszem, hogy Magyarország alapvető érdeke, hogy se most, se a jövőben se tartalmi, se formai, se eljárási okkal vagy indokkal soha, senki, semmilyen formában se kérdőjelezhesse meg eme sarkalatos törvényünk érvényességét" - fogalmaz az államfő.

Ha javítanak, aláírja

Áder János leszögezi: amennyiben az Országgyűlés a hibát orvosolja, készen áll a törvény haladéktalan aláírására és kihirdetésére.

L. Simon László módosítójával volt baj

Az államfő az Országgyűlés honlapján csütörök reggel közzétett leveléből kiderül, hogy a jogszabály L. Simon László fideszes képviselő zárószavazás előtti módosító indítványa miatt akadt fenn Áder szűrőjén. L. Simon az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke, valamint a Nemzeti Kulturális Alap Bizottságának elnöke. Indítványa (pdf) a médtiatörvény módosításának a Klubrádióval kapcsolatos, az ellenzék által sokat bírált rendelkezéseit tompította részben.

Az AB úgyis elkaszálta volna?

Az Alkotmánybíróság Áderével egyező okra, a törvényjavaslat utolsó pillanatban történő, a házszabályt sértő érdemi módosítására, azaz közjogi érvénytelenségre hivatkozva semmisítette meg tavaly az egyházügyi törvényt. Akkori indoklásában a testület úgy fogalmazott, hogy az eljárás a korábbi egyeztetések eredményeinek figyelmen kívül hagyásához vezet, és végső soron a „megfontolt és minőségi törvényalkotást szolgáló biztosítékainak kiüresedését eredményezheti”. Vélhetően ez lebegett Áder és jogászai szeme előtt. L. Simoné mellett még egy, a zárószavazás előtti módosítást szavazott meg a parlament; a kormány által benyújtott indítvány azonban csak technikai pontosításokat tartalmazott.

Hamar javítanák

Rogán Antal, a Fidesz új frakcióvezetője az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, hogy az Országgyűlés az államfő kérésének megfelelően lefolytatja az új eljárást, és változatlan tartalommal fogadja el a médiatörvény módosítását. A Fidesz-frakció új vezetője – aki június 2-án veszi át a képviselőcsoport vezetését Lázár Jánostól – hozzátette, erre minél hamarabb szükség van, mert az Alkotmánybíróság korábbi döntése miatt a jogszabálynak elvileg május 31-ig hatályba kellett volna lépnie.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a köztársasági elnök által visszaküldött jogszabályok esetén van egy egyszerűsített, gyorsított eljárási lehetőség, és mivel itt tartalmi változás nem várható, ezért szerinte ezt fogják választani. A politikus azt ígérte, hogy a végleges döntést „ma estéig bezárólag" hozzák meg az ügyben.

Arra a kérdésre, hogy a jövőben hogyan tudják megakadályozni az ehhez hasonló formai hibákat, Rogán Antal azt mondta, bár nem ismeri, hogy pontosan milyen formai-eljárási hibára hivatkozott az államfő, de szerinte arra kell ügyelni, hogy ilyet a jövőben ne kövessenek el. Sok jogszabályt fogadtak el az elmúlt két évben, amiből az következik, hogy „aki sok munkát végez, oda néha hiba is belecsúszik", mondta.

Az Országgyűlés május 24-én fogadta el a médiaszabályozás módosításait. A változtatásokat az tette szükségessé, hogy az Alkotmánybíróság tavaly decemberben hatályon kívül helyezte a szabályozás egyes passzusait.