Megszólalt Farkas Péter a börtönből

2012.05.31. 08:35

Továbbra is ártatlannak vallja magát Farkas Péter, a jogerősen elítélt olimpiai bajnok, aki négy és fél év hallgatás után adott interjút a Népszabadságnak a börtönből. Állítása szerint nem vásárolt és nem épített át egyetlen ingatlant sem azért, hogy ott mások marihuánát termesszenek.

Az 1992-es olimpiai bajnok birkózót 2009 decemberében ítélték jogerősen hét év fegyházra, amiért az ítélet szerint kábítószer előállításához anyagi eszközöket biztosított testvére és annak ismerőse számára. Büntetéséből még két és fél éve van hátra.

A rendőrség 2004-ben csapott le egy marihuánaültetvényre a XVII. kerületi Vízforrás utcában, ahol őrizetbe vették az ügy első és másodrendű vádlottját, köztük Farkas Péter öccsét. A nyomozók szerint az akció alatt megjelent a helyszínen a volt birkózó is, de amikor meglátta a rendőröket, elhajtott, pár órval később pizzériájában vették őrizetbe. A rendőrség közlése szerint Farkaséké volt az akkoriban leleplezett addigi legnagyobb marihuánaültetvény.

Farkas Péter a másodfokú ítélet kihirdetése közben rosszullétet színlelve kikéredzkedett a teremből, majd Andorrában fogták el, és hozták haza Magyarországra. „Életem legnagyobb baromsága volt, hogy leléptem a bíróságról" – mondta a volt birkózó. Azt mondta, hirtelen jött, egyszerűen nem hitt a fülének, hogy ugyanazok a papírok és vallomások alapján, amelyekkel egyszer már felmentették első fokon, egy másik bíróság öt évre ítélte. Azt mondta, pár nappal a jogerős ítélet kihirdetése után hívta az élettársát, hogy jöjjön utána karácsonyozni, aztán fel akarta adni magát. A rendőrök azonban rájuk találtak.

Az interjúban elmondta, hogy még 1999-ben azért vásárolták az öccsével a Vízforrás utcai házat, mert egy kisebb hűtőházat akartak kialakítani a telken. Állítása szerint a hűtőrendszerre már nem maradt pénzük, ezért öccse javasolta, hogy a pincerészt faszárítóvá alakítsák át. Miután ehhez sem volt elég pénzük, a volt olimpiai bajnok kijelentette, hogy kiszáll. Innentől másfél évig ki se ment a házhoz, és később is csak akkor, amikor a papagájokat etette.

A bíróság úgy vélte, hogy az ingatlan hűtőháznak alkalmatlan, mivel a telekre teherautóval a keskeny kapu miatt nem lehet behajtani, a belső ajtók is túl keskenyek, ráadásul a hét-nyolc centis küszöb miatt a belső árumozgás is megvalósíthatatlan. Farkas állítása szerint fotókkal tudják bizonyítani ügyvédjével, hogy még tolatva is be tud állni teherautó az udvarra, a kilencven centi széles belső ajtókon be lehet szállítani a ládákat, küszöb pedig a belső ajtóknál nincs.