Elítélték a vesztegető határőröket

2012.06.01. 15:47

Vesztegetés miatt letöltendő, illetve felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a Kecskeméti Törvényszék pénteken nyolc határőrt, akik a tompai átkelőhelyen hosszabb időn át "kávépénzt" gyűjtöttek az országba belépő külföldiektől. Farkasné Kramolis Andrea tanácsvezető bíró az ítélet indoklásakor elmondta: a törvényszék alapvetően a vádirati tényállásra alapozta döntését.

Ennek lényege szerint a vádlottak 2009 decemberétől a tompai közúti átkelőhelyen teljesítettek szolgálatot mint útlevélkezelők. Előre megbeszélték, hogy egymást segítve a Szerbiából érkező gépjárművekben utazóktól a beléptetés során – a tanúk és a Tompánál rendszeresen Magyarországra lépők által "kávépénzként" emlegetett – 5-10 eurós bankjegyeket kérnek, illetve fogadnak el, melyeket aztán átadtak a határállomáson ügyeletesként dolgozó másodrendű vádlottnak.

Utóbbi rejtette el a pénzt, melyet később a vádlottak szétosztottak egymás között. Az ügyben tartott házkutatáskor a nyomozók mindebből 106 kis címletű bankjegyet találtak meg és foglaltak le, 1665 euró összértékben.

A pénteki tárgyaláson az is elhangzott, hogy a vádlottak közül öten máig hivatásos állományban vannak, egyiküket időközben elő is léptették. Az ügyészség a vádlottakkal szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta.

A bíró hangsúlyozta: a bűncselekmény részleteit a 2010. június 27-én, egy ellenőrzés során lebukott társaság két tagjának részletes beismerő vallomása alapján sikerült a nyomozó hatóságnak felderítenie. Az eljárás során derült fény arra is, hogy nem csupán egy-két hivatalos személyhez köthető korrupciós ügyről, hanem folytatólagosan, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetésről van szó.

A Kecskeméti Törvényszék ennek ellenére az enyhítő és súlyosbító körülményeket hangsúlyosan figyelembe véve a nyolc vádlott közül ötre a törvényileg adható legkisebb, 2 éves, illetve ahhoz közelítő börtönbüntetést, míg a másodrendű vádlottra az ügyben betöltött szerepe és büntetett előélete miatt 3 év letöltendő börtönt szabtak ki. Ők az utolsó szó jogán ártatlanságukat hangsúlyozták és felmentésért fellebbeznek, így ítéletük nem jogerős.

A bűncselekményt beismerő és annak részleteit feltáró két férfi a minimumnál is enyhébb elmarasztalásban részesült: előbbi büntetett előélete miatt 1 év 10 hónap, 4 évre felfüggesztett, míg társa másfél év, 3 évre felfüggesztett szabadságvesztést kapott. Az utolsó szó jogán mindketten elismerték bűnösségüket és tudomásul vették az ítéletet, amely így esetükben jogerőre emelkedett.