Magas rangú rendőröket fogtak el

2012.06.01. 10:22 Módosítva: 2012.06.09. 09:21

Korrupciós bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt két vezető beosztású rendőrt és két civilt fogtak el és vettek őrizetbe csütörtökön, közölte Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője.

Az akcióban a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Terrorelhárító Központ, a Készenléti Rendőrség és speciális egységek vettek részt, több helyen házkutatást is tartottak. Az ügyészség további részleteket nem közölt.

A hvg.hu úgy tudja, hogy bilincsben vezették el munkahelyéről Kalmár Tamás alezredest, a Közrendvédelmi Főosztály vezetőjét. A lap értesülése szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda egyik munkatársa, Hopka Lajos őrnagy, a Speciális Bűnszervezeti Csoportok Elleni Osztályának vezetője is gyanúsított. Az értesülést a rendőrség egyelőre nem erősítette meg, ahogy az sem világos, hogy a két rendőrtiszt között mi az összefüggés.

A HVG és a Népszabadság korábbi értesülései szerint "szabálytalanságokat vélt felfedezni" a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a belső ellenőrzés a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, ezért indult az ügyészségi vizsgálat. Ezt Pintér Sándor belügyminiszter is megerősítette.

A HVG és a Népszabadság szerint a BRFK közlekedésrendészeti, illetve a rendezvény- és szállításbiztosítási osztályain tapasztaltak visszaéléseket. Állítólag az osztályok dolgozói saját zsebre dolgozva végeztek rendőrségi biztosítást rendezvényeken.

Pintér parlamenti bizottsági meghallgatása után azt is elismerte, hogy a történtek miatt a rendőrségen belül többeket felfüggesztettek, illetve rendelkezési állományba helyeztek.

Május 8-án a belügyminiszter indoklás nélkül visszavonta Markó Attila ezredes, a budapesti rendőrfőkapitány rendészeti helyettesének vezetői megbízatását. Ezzel egy időben Hatala József országos főkapitány pedig Jánosik István ezredest, a közlekedésrendészeti főosztály vezetőjét menesztette.