Zivatarokkal kezdődött a meteorológiai nyár

2012.06.01. 08:19 Módosítva: 2012.06.01. 08:22
Intenzív zivatarokkal kezdődött a meteorológiai nyár, de komolyabb lehűlésre nem kell számítani. Vasárnap harminc fok körüli maximumhőmérséklet várható.

A meteorológiai szolgálat honlapja szerint a heves zivatarok miatt péntekre citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Zala, Somogy és Baranya megyére. Polyánszky Zoltán, a szolgálat veszélyjelző munkatársa elmondta: ezeken a területen kis valószínűséggel előfordulhatnak heves zivatarok, amelyeket erősebb széllökések, jégeső kísér. A jelenlegi prognózis szerint ilyen kísérő jelenségekre inkább csak a határ menti területeken kell számítani.

Pénteken az országot elérte egy hidegfront, amely miatt több helyen intenzív zivatarok alakultak ki. A nyugatról kelet felé tartó csapadékzóna a fővárost már elérte, és a délutáni órákban várhatóan már el is hagyja az országot.

Addig is több helyen lehetnek rövid ideig tartó, de intenzív zivatarok. Helyenként 15 milliméternél több csapadék is hullhat.

Lehűlésre nem kell számítani. A délutáni órákban 20–25, késő este 14–19 fok lesz. A hét végén is borús lesz az idő, elszórtan kialakulhatnak záporok, zivatarok. Szombaton 18–24 fok várható, vasárnap rövid felmelegedés kezdődik. Ekkor 23–29, hétfőn akár 23–31 fokig is emelkedhet a hőmérséklet.

A felmelegedés nem lesz tartós, ugyanis az előrejelzések szerint kedden újabb hidegfront várható, amely miatt jelentősen, 14–21 fokra visszaesik a hőmérséklet.

Az orvosmeteorológiai jelentés szerint a hidegfront élettani hatásaira kell számítani. Vérnyomásingadozás, fejfájás jelentkezhet, a görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam, gyakoribbak lehetnek a reumás fájdalmak. A megszokottnál hosszabb reakcióidő a sofőrökre lehet veszélyes.