Letörték a fehérvári Országalma keresztjét

2012.06.02. 15:58 Módosítva: 2012.06.02. 16:03

Letörték Székesfehérváron a város jelképének számító műemlék Országalma keresztjét, közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Németh-Kész Mónika. A kár feltehetően több százezer forint. A rendőrök vizsgálják a térfigyelő kamerák felvételeit, és szemtanúk jelentkezését várják. A rongálás minősített esete miatt az elkövetők akár három év szabadságvesztéssel is sújthatók.

Archív fotó: Fejér Megyei Hírlap
Archív fotó: Fejér Megyei Hírlap
Fotó: Pati-Nagy Bence

2011 júliusában egyszer már letörték a keresztet: akkor két fiatal férfi ittas állapotban mászott fel az Országalmára és rongálták meg a keresztet. Az elkövetőket néhány órán belül elfogták. Tettükért társtettesként, kulturális javak sérelmére elkövetett rongálás bűntette miatt felfüggesztett börtönbüntetést kaptak.

Az Országalma Ohmann Béla 1943-ban felavatott alkotása. A vörös márványból készült gömb körbefutó felirata egy 1237-ben kelt oklevélből való, amely szerint Fehérvár szabadságjogait Szent István adományozta.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek